Летниот одмор и учењето може да се комбинираат на забавен, продуктивен начин што ги држи децата ангажирани. Еве пет начини да му помогнете на вашeто дете-ученик да задржи информации што ќе му помогнат кога ќе започне новата учебна година.

Направете рутина

Повеќето деца добиваат летни задачи од нивните наставници, а нивното одложување до последен момент може да биде стресно и за учениците и за родителите. Покрај тоа, на децата им е лесно да заборават математички проблеми и рутини за пишување без вежбање. Помогнете им да имаат редовно време во текот на летото да учат и да ги завршат задачите: дури и само 15-30 минути дневно ќе им овозможат да ги задржат своите научени вештини и потоа ќе можат да уживаат во одморот без грижа.

Како можете да ја спроведете оваа добра идеја, секој ден од распустот, каде и да сте?

Направете дневен распоред со вашето дете. Одлучете колку долго и колку често ќе ги извршувате задачите, да речеме 15 минути дневно во работните денови. Потоа дајте му на вашето дете избор за тоа кога може да ги заврши овие задачи. Закачете го распоредот на видно место и размислете за снимање на резултатите и некои награди за напредок.

Вежбајте математика

Математичките вештини се особено подложни на „летен заборав“, па затоа е важно родителите да им помогнат на своите деца навреме да стекнат навика за редовно вежбање. За среќа, постојат многу начини надвор од традиционалните математички задачи. За пониски оценки можете да играте и вежбате.

-Гответе и печете заедно, што ќе бара од вашето дете да ги пресмета мерките.
-Играјте игри со карти или друштвени игри кои поттикнуваат математички вештини.
-Охрабрете ги вашите деца да направат „математика на животот“ со тоа што ќе побарате од нив да пресметаат бакшиш, сметка за намирници или кусурот при плаќањето.

Бидете креативни

Иако креирањето задачи во текот на летото можеби нема да го поттикне интересот на вашето дете на почетокот, ангажирањето во други активности може да ја поттикне имагинацијата, повторно да ги разбуди скриените интереси и на крајот да го мотивира вашиот ученик.

Без разлика дали прават уметнички проекти, го истражуваат светот околу нив или изведуваат експеримент што го создале, има многу активности што децата и родителите можат да ги направат за да најдат инспирација.

Обезбедете пристап до уметнички материјали или соработувајте со вашето дете на проекти како цртање, сликање, скулптури, правење колаж – за да ја поттикнете неговата креативност.

Обезбедете еднодневни патувања до локални музеи, паркови, зоолошки градини и аквариуми и најдете начини да ги направите интерактивни (разговарајте, истражувајте, поставувајте прашања, барајте одговори). Охрабрете ги децата да играат, пеат или глумат, што активира и зајакнува различни области на мозокот.

Читање книги

Поттикнувањето на вашето дете да чита во текот на летото е ефикасен начин да се спречи губитокот на знаење преку летото. На вашето дете најверојатно ќе му треба материјал за читање, но читањето од задоволство има и многу академски придобивки.

Кога избирате книги, поттикнете ги децата да избираат дела што се усогласени со нивните интереси и се доволно предизвикувачки за да го задржат нивното внимание.

Следете ги книгите што ги чита вашето дете и помогнете му да го прослави својот напредок.

Разговарајте со вашиот локален библиотекар за потребите и интересите на вашето дете.

Без разлика дали купувате онлајн, посетувате книжарница или проверувате книги во библиотеката, дозволете му на вашето дете да избере неколку наслови што ќе му го привлечат вниманието.

Помогнете му на вашето дете да води дневник за читање и периодично наградувајте го кога ќе ги постигне своите цели.

Пишување

Одржувањето рутина за пишување е еден од најефикасните начини за одржување на младиот мозок активен. Истражувањата покажуваат дека пишувањето со молив на хартија активира дел од мозокот кој им овозможува на децата подобро да ги разберат поимите и лекциите. Понатаму, механиката на пишување и граматичките концепти честопати е тешко да се задржат без да се вежба пишување, така што учениците треба често да ги практикуваат сите форми на пишување.

Охрабрете го вашето дете да пишува дневник, да пишува поезија или да прави стрип. Освен што ги подобруваат вештините за пишување и го намалуваат стресот, овие активности промовираат и ментална благосостојба.

Играјте игри со вашето дете каде што заедно пишувате кратка приказна, создавате комбинирана збирка поезија, развивате активности за помалите браќа и сестри, или создавате сценарио за претстава. Вклучете забавни активности за вежбање граматика, како што се квизови, натпревари итн.

Извор912

X