Тргнувањето во градинка е голем чекор за секое дете. За некои деца, приспособувањето на градинката е едноставно и безболно, но многу деца доживуваат интензивни емоции меѓу нови луѓе и во нова средина. Возбудата, исчекувањето, грижата и стравот се присутни не само кај децата, туку и кај нивните родители, па затоа, за многумина од нив приспособувањето на градинката е стресен период.

Адаптација на градинка – психологија

Практикување нови рутини, запознавање со нови авторитети и запознавање нови деца се главните карактеристики на градинката, со кои секое дете се справува на свој начин. Појавата на анксиозност во вакви ситуации не е невообичаена, особено кога станува збор за мали деца чиј извор на сигурност е целосно зависен од нивните родители и старатели.

Психолошки, децата од почетокот на својот живот развиваат приврзаност кон родителите која е делумно поврзана со хормонот окситоцин, кој природно се ослободува при интеракцијата родител-дете, а со тоа се зајакнува нивната поврзаност и се намалува анксиозноста. Затоа, одвојувањето од родителите за децата претставува напуштање на безбедниот простор и влегување во непознатото, што последователно може да создаде вознемиреност и страв.

Дури и по адаптацијата, градинката претставува низа секојдневни нови предизвици, од социјални барања поврзани со постојани интеракции со врсниците до многу организирани активности за учење кои бараат работа, внимание и концентрација.

Како детето да ја засака градинката?

Со оглед на тоа што децата доаѓаат во градинка со навики и обрасци на однесување кои првенствено ги усвоиле дома, родителите се тие што ја имаат главната улога во подготовката за градинка.

Ова се некои работи што ќе им помогнат на вашите деца полесно да се приспособат.

  1. Разговарајте за новите рутини

Во неделите пред градинка, на родителите им се советува менување на рутината, како што се спиење или хранење. Предвидливите рутини се важни во раното детство и претставуваат одреден вид сигурност за децата, поради што секоја промена во рутините резултира со дополнителни тешкотии во приспособувањето на градинката.

Затоа, паметно е да се започне со постепено воведување промени во времето, така што детето ќе научи брзо да се приспособува на новите ситуации. Покрај тоа, на родителите им се советува да разговараат, односно да им поставуваат прашања на децата за тоа што ги прави среќни во градинка, дали со нетрпение очекуваат да запознаат нови пријатели и слично. Дефинитивно се препорачува да се фокусираат на позитивни мисли за градинката и активности кои ќе им ги намалат грижата и стравот

2. Запознајте го детето со воспитувачите

Имајќи предвид дека воспитувачките во градинка не можат целосно да се посветат само на вашето дете, процесот на приспособување ќе биде многу полесен ако им дадете клучни информации за вашето дете. Кажете го она што мислите дека е потребно, од основни информации за детето, чувствителност на алергии и болести, до омилени активности, таленти, интереси итн.

Ако детето е чувствително кога е разделено од вас и ако имате одредени трикови кои веќе ги користите во такви ситуации, кажете им ги и на воспитувачките. Сè што може да му помогне на вашето дете полесно да се приспособи во градинката е добро да им го пренесете на воспитувачките за целиот процес да помине што побезболно.

Исто така, родителите треба да ги слушаат советите на воспитувачите. На пример, ако воспитувачите ве замолат да ги означите работите на вашето дете за полесно да се снајдат, тогаш послушајте ги и направете го тоа навреме. Ова се мали нешта кои градат доверба, но и ја олеснуваат адаптацијата. Затоа, би било добро редовно да се следат советите и препораките на воспитувачите за време на родителските средби и индивидуалните разговори.

3. Воведете го детето во новата средина

Една недела пред почетокот на адаптацијата, добро би било детето да го однесете во градинка за да може да ја запознае новата средина во која наскоро ќе поминува дел од денот. Запознајте го со воспитувачките и замолете ги да ви ги покажат сите соби во градинката во кои ќе престојува детето.

Бидете трпеливи и објаснете му на детето што ќе прави во секоја соба. Иако звучи неважно, ваквото запознавање со новата средина може многу да му помогне на детето пред самиот почеток на адаптацијата и да ги отстрани сите стравови што може да ги има за средба со непознато место.

4. Активности со други деца

Ако детето нема браќа и сестри со кои може да си игра и да ги споделува работите, би било добро да побарате одредени видови активности што може да ги прави со другите деца.

5. Бидете смирени

Не паничете и не реагирајте претерано ако состојбата е лоша во првите неколку дена. Секој почеток е тежок, а приспособувањето на градинката е нешто за кое не можете целосно да го подготвите детето. Обидете се да останете смирени и позитивни, дури и кога детето плаче поради разделбата и вашето заминување.

Иако постојат различни совети во врска со периодот на адаптација во градинка и разделбата на детето од родителот, експертите советуваат дека е подобро да му се разјасни на детето кога заминувате. Збогувањето треба да се најави смирено, да го поздравите детето и потоа да си заминете, без никакво задржување, без да се враќате назад. Верувајте им на воспитувачите и имајте позитивен и смирен став.

Автор: Марија Граниќ, психолог

Извор912

X