Учењето љубезност се крие во малите нешта, а родителите треба да им покажуваат на своите деца што значи да се биде љубезен, секој ден, со пример.

Некои деца се природно почувствителни и љубезни. Грижата за другите им е речиси инстинктивна. Можат да ја почувствуваат и туѓата болка како и својата. Другите деца учат добрина преку различни животни ситуации и од нивните родители. Љубезноста понекогаш се зема здраво за готово, но таа е навистина вештина која му овозможува на секое дете да даде придонес и да им помогне на луѓето околу себе, предизвикувајќи да се чувствуваат подобро.

Родителите играат значајна улога во обликувањето на она што децата го наследуваат генетски. Тие мора да ги учат децата на добрина уште од мали нозе. Еве како да воспитувате љубезни и чувствителни деца:

Бидете љубезни кон себе

Љубезноста започнува од вас. Ако можете да покажете сочувство кон себе, можете искрено да го покажете тоа и на другите. Грижата за себе и сочувството нека бидат приоритет бидејќи ако не го правите тоа, нема да имате љубезност за да ја проширите кон другите. Почестете се со сладолед, попладневна дремка или масажа. Простете си кога ќе направите грешка или кога поминувате низ тежок период.

Бидете модел на љубезност

Покажете љубезност кон другите (и кон самите себе), за вашите деца да ја видат љубезноста на дело. Помогнете им на другите, нека го видат влијанието на вашите постапки врз нечиј живот. Научете ги децата на љубезност, преку секојдневни љубезни гестови – нека видат дека некому му давате неочекуван подарок или едноставно испраќате комплимент. Зборувајте за љубезноста потоа за да ги зајакнете вашите постапки: „Го видовте ли лицето на Маја кога ја отвори картичката? Плачеше од среќа. Бев многу среќна што ја видов таква!“ Покажете им дека грижата за другите е важен дел од животот.

Научете ги за емпатијата

Дозволете им на децата да искусат како е да чувствуваат туѓа болка – или радост. Дозволете им да одат во чевлите на другите луѓе, и во семејството и надвор од заедницата. Редовно вклучувајте ги децата во грижата за помалите браќа и сестри и поврзете ги со постарите возрасни лица. Изложувањето на децата на поширок опсег на перспективи, поттикнувањето љубопитност наместо осудување и промовирањето на инклузивноста се одлични начини за развивање емпатија. Помогнете им на децата да разберат дека нема причина да понижат некого за да се изградат себеси, да засрамат или да навредат некого, да покажат нетолеранција или омраза, или да наштетат на друго живо суштество. Покажете им на децата дека секој е вреден и еднакво заслужува љубезност.

Помогнете им да ги регулираат своите емоции

Помогнете им на децата да видат дека постојат позитивни, здрави и продуктивни начини за обработка и насочување на нивните емоции. Признајте ги нивните чувства (фрустрации, лутина) и потоа научете ги да препознаваат емоционални предизвикувачи и како да управуваат со нив. Вежбајте длабоко дишење со децата, броејќи до десет или напуштете ја просторијата додека не се смират, не ја вратат перспективата и не се однесуваат повнимателно кон другите.

Пофалете ги кога прават добри работи

Забележете кога вашето дете покажува љубезност. Кажете му: „Тоа беше толку љубезенo од твоја страна…“ Внимавајте да не ги карате или засрамите децата кога ќе заборават да се заблагодарат. Наместо тоа, фокусирајте се на пофалби кога се однесуваат добро, кога успешно ги контролираат своите емоции и кога се подготвени да покажат внимание, емпатија и дарежливост. Зошто е важно да ги научиме децата на љубезност? Љубезноста отвора многу врати во животот – стекнување нови пријатели, разбирање работно место, воспоставување трајни љубовни врски, поврзување со семејството и интеракција со членовите на општеството. Не можете да живеете исполнет живот без да бидете љубезни кон другите и искрено да ја прифатите љубезноста.

Љубезноста е одлука што ја донесувате во моментот за да подобрите нечиј живот. Со една насмевка, еден поглед, еден гест или еден збор можете да го промените животот. Така правите разлика и им покажувате на вашите деца како изгледа љубезноста и како тие самите можат да бидат љубезни. Кога ќе им покажете на вашите деца дека љубезноста е важна, тие ќе станат одговорни членови на нивната заедница и ќе уживаат во поголема радост во животот. Вашите деца еден ден ќе ви се заблагодарат што сте ги научиле на сочувство, правилно третирање на другите, емпатија и канализирање на емоциите кон добрина. Ќе бидете горди што сте израснале одлични деца, кои позитивно ќе ги збогатат животите на другите што ги среќаваат и ќе направат големи работи за себе, за своите деца и за светот.

Автор: Карина Шиждрак

Извор912

X