Еден од оние денови. Деца трчаат низ куќата, врескаат, садовите штотуку измиени, а во дневната соба веќе е хаос. Нервите стануваат потенки. Сите сме го поминале тоа, тоа е само нешто што доаѓа со мајчинството. Кој вели дека никогаш не ги изгубил нервите – хм, тешко дека ја кажува вистината.

И што да се прави кога ќе дојде таков ден? Имате два избора:

Да се ​​препуштите и да се молите што побрзо да заврши денот

ИЛИ

Свртете го денот за пет секунди со еден од овие начини да бидете подобра мајка!

Проблемот е што сите мислиме дека да се биде добра мајка значи да се биде постојано зафатен, постојано да се внимава на децата и некои големи, важни работи. Но…

Еве ја тајната: малите нешта се тие што најмногу значат. Неколку секунди спонтана љубов, насмевка, поглед, допир ќе направат многу повеќе од часови планирани заеднички активности.

Денот на мајката е секогаш полн, а листата со работи што треба да се направат е предолга. Но, да се биде мајка не е голема наука. Тоа е многу едноставно. Само треба, кога ќе почувствувате дека не можете повеќе да издржите и ќе експлодирате, да направите една од овие работи:

-Започнете ја играта со скокоткање

-Испратете ескимски бакнеж

-Кажете: „Навистина ми се допаѓа како го направи тоа“

-Смислете само ваше, тајно ракување

-Набљудувајте ја месечината пред да влезете во куќата по прошетка

-Вдишете и избројте до 5 заедно

Играјте во автомобил додека чекате зелено светло

-Тркајте се до најблиското дрво

-Прегрнете се

-Направете сенки на ѕидот со рацете

-Изненадете го вашето дете со топло чоколадо или омилената торта, без причина

-Натпреварувајте се за да видите кој може да направи најбудалесто лице

-Тркајте се во трчање

-Имитирајте звуци на животни

-Гледајте ги мравките додека работат

-Скокајте во баричките – заедно.

-Гледајте ги в очи децата кога разговарате со нив

-Натпреварувајте се во контакт со очите

-Споделете чоколадна табла

-Играјте „На буква, на буква…“

-Помогнете им да изберат кои книги да ги читаат

-Скокајте на креветот со нив

-Запишете го телефонскиот број на баба и оставете го вашето дете да ѝ се јави

-Чешкајте им го грбот

-Научете да ја свиркате вашата омилена песна

-Прошетајте по тротоарот

-Кажете шега

-Кажувајте често – „те сакам“.

Ви предлагаме да ја испечатите оваа листа и да ја залепите на фрижидерот за да можете да внимавате во моментите кога ќе почувствувате дека нервите ви стануваат потенки. Верувајте дека помага!

Извор912

X