Љубов. Брак. И свекрва.

Кога станува збор за наоѓање на „оној вистинскиот“, ние сакаме да го занемариме фактот дека ќе се венчаме и со сосема друго семејство. На крајот на краиштата, веќе е доволно тешко да најдеме некој со кого сакаме да го поминеме остатокот од животот, а камоли да се погрижиме да се согласуваме и со неговите роднини.

Дури и најдобрите свекрви, сепак, не се имуни на тоа да станат премногу критични.

Вашата свекрва може да ве обожава – таа не можела да замисли посовршена личност за нејзиниот син. Колку и да се согласувате со неа, сепак сте друга личност и ги правите работите поинаку. Можеби вашата свекрва е „хеликоптер родител“. Таа е многу вклучена и сега кога имате свои деца, таа мисли дека и вие треба да бидете таков тип на родител – освен фактот дека тоа не е баш вашиот стил.

Друг пример може да биде дека вие и вашиот сопруг штотуку се венчавте и сакате да купите стан во центарот на градот. Сепак, свекрвата не мисли така. Таа вели: „Сега си мажена. Треба да се сместиш некаде во предградијата, а не во градот“. Дури и нешто како вашиот личен моден стил може да биде под лупа сега кога сте во семејството. Списокот продолжува. Ако се чувствувате како вашата свекрва постојано да ве критикува за една работа – или сè – тоа може да предизвика да се чувствувате како да сте во црна дупка.

Само запомнете, колку што ја почитувате вашата свекрва и чувствувате дека треба да ја импресионирате, вашата среќа е исто така важна. Не треба да се чувствувате лошо поради некој што е семејство. И вашиот сопруг не треба да сака неговата мајка да предизвикува да се чувствувате така.

Како да се справите со свекрва што критикува

Обидете се да разберете од каде доаѓа

Многу пати ваквиот тип свекрва можеби нема да сфати дека ви приоѓа на тој начин. Според неа, таа само се обидува да помогне. Дури и нашите родители можат да ни го направат тоа. Луѓето кои се постари од нас сакаат да даваат совети – без разлика дали сме го побарале тоа од нив или не. Да се има знаење и долгогодишно искуство е дефинитивно вредно, но неконтролираното советување може да предизвика да се чувствувате повеќе критикувано отколку корисно.

Кога станува збор за нашите свекрви, секогаш е добро прво да се обидете да ги гледате работите од нивна перспектива. Секогаш ќе го гледаат нивниот син како дете, дури и кога ќе порасне и ќе се ожени. Значи, разбирливо е дека мајката би била ентузијастична да дава совети за секакви работи. Освен ако вашата свекрва всушност не ве сака – што се надеваме дека никогаш не е така – таа обично само се обидува да помогне.

Сменете ја темата

Ако сте во разговор со свекрва ви и добивате најголеми критики за нешто, сменете ја темата. Префрлете го фокусот од вас на неа. Можеби таа ви кажува како да се справувате со вашето бебе. Едноставно кажете нешто концизно и учтиво како: „Во ред, одлично, тоа е многу корисно“, а потоа веднаш прашајте ја како е. Дајте ѝ шанса да се отвори и да разговара за тоа што се случува во нејзиниот живот. На крајот на краиштата, ако се грижи за сите други, таа веројатно немала време да се фокусира на себе и би ценела некој што сака да слуша.

Со префрлање на разговорот на неа, повеќе не се работи за вас и за тоа што таа мисли дека треба да правите. Сфатете го тоа како тактика за пренасочување на свекрвата.

Почекајте некое време

Вистината е дека можеби одвреме-навреме се гледаме со нашите свекрви, па кога ќе наидете на критика, тоа може да биде само неколку пати годишно. Ако тоа е само повремено, потрудете се да се откажете од тоа. Може да се чувствувате фрустрирано во тоа време, но ако не е континуиран проблем, не мора да е толку вреден за да се решава.

Разговарајте за тоа со вашиот сопруг

Пред да се соочите со вашата свекрва, добро е прво да разговарате за ситуацијата со вашиот сопруг. Чудно, тој можеби нема поим дека сте се чувствувале вака и разбира дека неговата мајка може да е премногу остра. Меѓутоа, кога ја отворате темата, не бидете злобни. Можеби таа да ве налутила, но изнесете го тоа љубезно.

Никој не сака да слуша лоши зборови за својата мајка. Потсетете го вашиот сопруг дека ја обожавате вашата свекрва, но во последно време се чувствувате како да е постојано критична, а тоа ве мачи. Предложете му да разговара со неговата мајка.
Не би му препорачале на вашиот сопруг да ѝ каже дека сте се пожалиле – едноставно забележал што се случува. Вашата свекрва може да се чувствува навредена ако ве слушне како се жалите зад нејзиниот грб.

Соочете се со изворот

И покрај употребата на зборот „соочување“, не влегувајте во разговорот со напад, барајќи тепачка. Не заборавајте да бидете сочувствителни. Нагласете дека знаете оти добро ви мисли, но истакнете дека критиките навистина ве повредиле.

Не е секогаш важно што кажувате, туку како го кажувате. Најдоброто сценарио е дека таа веројатно немала поим како нејзините зборови влијаат врз вас и ќе ѝ биде мило што сте ѝ кажале.

Автор: Џил Зваренстајн

Извор912

X