Без разлика колку сте внимателни во вашите напори да бидете добар родител, секогаш има некој што има нешто да каже за вашите родителски способности или за начинот на разговор со вашето дете. Можеби мислат дека сте многу попустливи или дека вашето дете поминува многу време пред екран.

Што и да коментираат пријателите или семејството за вашето родителство, колку и да се добронамерни коментарите, некогаш болат. Дури и мал коментар, даден на поминување, навистина боли затоа што тешко е кога некој го критикува вашето родителство. Еве како да се справите со несаканите совети.

Како изгледа и звучи критиката?

Вашата свекрва коментира зошто вашето дете уште носи пелени, бидејќи нејзините деца престанале да носат пелени уште пред да наполнат 2 години. Не е секогаш лесно да се процени што е вистинска критика од мал коментар. Но, ако некој коментар боли, треба да си ја слушате интуицијата.

– Критиката може да изгледа или да звучи различно за секој човек. Ние ја доживуваме различно врз основа на нашата уникатна историја. Кога критиката е камуфлирана со љубов, може да биде уште потешко да се препознае. Toa e моментот кога треба да ја проверите вашата интуиција и да видите како се чувствувате кога некој ви кажува за вашето родителство – вели психологот Габриел Беноа.

И говорот на телото може да покаже критика.

Критиката доаѓа во многу форми, отворени и прикриени, и може да се прикаже преку јазични и невербални знаци, како што е превртување на очите.

Како да поставите граници кога некој го критикува вашето родителство?

Откако ќе ја идентификувате критиката, време е да поставите стратегија за да не продолжи. Затоа што, верувале или не, ако не спречите, не само што може да се влоши, туку може да почне да ве натера да се сомневате во себе како родител, а тоа е едноставно неприфатливо.

– Кога се справувате со несакани совети или критики, најдобро е да се справите директно со нив. Бидете цврсти во вашите одговори и граници, бидејќи застанувањето во одбрана на себеси и на сопствените верувања пред вашите деца е можност тие да научат да го прават тоа за себе – вели Кристина Ранелс, лиценциран професионален советник-супервизор.

Овие работи можете да ги кажете кога некој го критикува вашето родителство:

– Се справувам најдобро што можам.

– Мојот партнер и јас го избираме овој родителски стил.

– Те слушам, но моето родителство зависи од мене и мојот партнер.

– Навистина не ми се потребни совети, идеи или критики од вас за моето родителство.

– Ја ценам твојата грижа за моето дете, јас сум родителот и јас донесувам сопствени одлуки и избори.

Извор912

X