Татковството го менува животот, но тоа е и најдоброто искуство на светот бидејќи мажите можат да научат толку многу за себе кога ќе станат татковци. Иако е вистина дека никој не може да биде подготвен за родителските предизвици, сепак постојат практични начини кои мажите можат да ги применат во своите животи или рутини пред да пристигне првороденото дете. Идните татковци може да научат неколку трикови вежбајќи со вистински бебиња. Ако постои можност да се грижите за туѓо дете, впијте ги овие информации за да добиете практично искуство, да научите вештини и да развиете доверба. Други начини на подготовка за татковство се:

Читајте книги за родителство и други извори од таа сфера

Новите татковци денес имаат многу опции да стекнат знаење за да станат родители. Авторите на книги се проширија во однос на темите за да ги вклучат мажите во равенката, додека порано темите за родителство беа пофокусирани на мајките. Семејниот терапевт д-р Тес Бингам вели дека таа и нејзиниот сопруг постојано читаат книги за родителство за да се подобрат како родители. Има и многу креатори на содржини на интернет чија публика се татковци.

Поправете ги финансиите

Да се ​​стане родител ќе биде огромна одговорност, особено кога станува збор за финансиите. Како татковци, мора однапред да планирате и да си ги средите финансиите бидејќи сметките ќе се зголемат во моментот кога бремената мајка ќе оди на првиот преглед. Може да помогне идејата да се смисли буџетски план и да се знае опсегот на цени што треба да ги трошите за бебето секој месец. Финансиските експерти изјавиле дека одгледувањето дете во 2022 година може да ги чини родителите 15.395 долари годишно. Оваа сума ќе се зголеми штом детето ќе тргне на училиште, ќе се вклучи во други активности, ќе се запише во средно училиште и потоа ќе замине на факултет.

Бидете ангажирани и вклучени додека трае бременоста

Современото родителство ги вклучува сите видови родители. Без разлика дали станувате татко затоа што вашата сопруга е бремена или очекувате бебе преку сурогат-мајчинство, секогаш ќе биде прекрасно патување да се биде ангажиран и присутен во секоја фаза од тој процес. Ако сте во можност, бидете присутни на секој преглед на лекар. Не срамете се да поставувате прашања за развојот на бебето додека е фетус. Во последните неколку месеци од бременоста разговарајте со докторот за држењето на новороденчето и за подготовките потребни за првиот ден на бебето кога ќе се вратите дома после болница. Користете го овој процес не само за да се поврзете со бремената мајка. Експертите од студијата објавена во „BMC Pregnancy and Childbirth“ сметаат дека вклучените татковци може да помогнат во намалувањето на нивото на стрес кај мајката, овозможувајќи му на бебето да расте во поздрава средина.

Автор: Лили Скот

Извор912

X