Речиси и да не постои родител кој барем еднаш не се соочил со дете кое има излив на бес и кое почнало да мава. Тоа не значи дека се работи за „проблематично“ семејство или нешто слично, туку еве што го доведува детето да удри еден од родителите, почесто мајката.

Зошто некои деца ги навредуваат или удираат своите родители

Речиси сите ние барем еднаш сме виделе дете кое среде бес се обидува да турне или да удри родител, можеби дури и да му каже нешто грдо. Во овие деликатни ситуации некои родители се целосно вџашени, други реагираат со одмазда на детето, но имаат една заедничка работа – ниту едно од нив не ја разбира агресивната реакција на детето.

Кај децата што реагираат на овој начин главниот проблем е немањето правила и граници. Тоа се претежно деца на кои им е дозволено да прават сè и кои се гледаат себеси како рамноправни со родителите, немаат толеранција за фрустрација, не прифаќаат „не“ за одговор и се импулсивни.

Што да направите ако детето ве навреди или ве удри?

Истражувањата покажуваат дека детето кое развива агресивно однесување во раното детство има тенденција да продолжи со таквото однесување подоцна.

Еве што можете да направите:

Поставете јасни правила и граници. Објаснете му на детето што се очекува од него и како треба да се однесува. Неопходно е да му поставите некои основни правила кои ќе ги разбере и почитува.

Не објаснувајте му ништо кога има тантрум. Кога детето има таканаречен бес, не помага да му се објасни зошто таквото однесување е погрешно. Почекајте да се смири и потоа почнете да зборувате. Не реагирајте со насилство. Ако викате, навредувате или го удирате детето, тоа ќе го имитира вашето однесување и ќе го смета за нормално.

Стимулирајте поврзување. Дајте му до знаење на детето дека го сакате, учествувајте во неговото хоби, разговарајте со него, покажете му наклонетост… Накратко, негувајте ја неговата емоционална интелигенција и наклонетост.

Контролирајте ја неговата импулсивност. Мора да му бидете пример на детето, но важно е и да му ги покажете последиците од лошото однесување, за да разбере кога не се однесува убаво.

Научете го на емпатија. Обидете се да го научите детето да размислува како им е на другите во одредена ситуација, многу е важно да научи да ја контролира својата агресивност.

Извор912

X