Оваа година на многу родители им се чини дека нивните деца се поболни од кога било, пишуваат регионалните медиуми.

Епидемиологот Бернард Каиќ од Хрватска потврдува дека има бран на стрептококни инфекции кај децата, а годинава има потешки форми од претходните години.

– Постојат асимптоматски носители на микроорганизми кои носат стрептокока во грлото, без никакви симптоми. Може да се манифестира како гнојна ангина, шарлах или уште потешки форми, сепса… – вели Каиќ, додавајќи дека ситуацијата со гнојна ангина не се разликува многу во однос на претходните години во Хрватска и регионот.

– Има малку повеќе шарлах. Имаме повеќе од овие инвазивни форми на сепса отколку во претходните години. Нормално би имале една или две стрептококни сепси, а оваа година имавме осум. Нема потреба да се тестираат здрави деца кои немаат симптоми. Ако имаат симптоми, тогаш има смисла. Ако има групи деца кои се болни, тогаш во принцип се даваат антибиотици на цела група, нема смисла да се бара кој е носител. Дел од населението секогаш носи стрептокока во грлото – објаснува тој.

Обрнете внимание на исипот

Што се однесува до самиот шарлах, тоа е заразна болест предизвикана од бета-хемолитични стрептококи од групата А. Некои клучни симптоми кои укажуваат на шарлах се висока температура, болки во грлото, отечени лимфни жлезди на вратот, бела обвивка на јазикот, црвени образи и исип, кој се јавува 12-48 часа по почетните симптоми.

– Исипот обично се појавува по период на инкубација од 3 до 5 дена и може да трае до една недела. Најчесто започнува околу вратот, под рацете или на препоните и потоа се шири по телото. Тој е светлоцрвен, со испупченици кои изгледаат како хартија за брусење. Често се појавуваат црвени линии на наборите на кожата околу вратот или лактите. Во рок од десет дена кожата почнува да се лупи како изгорена од сонце. Кога ќе ја притиснете, исипот исчезнува – објаснуваат од Хрватскиот институт за јавно здравје.

Бидејќи се работи за инфекција предизвикана од бактерии, третманот се спроведува со антибиотици. Не постои вакцина против шарлах и може да дојде до зараза повеќе пати.

Извор912

X