Алергијата на кравјо млеко е имунолошка реакција на еден од многуте протеини во млекото на ова животно. Најчесто е предизвикана од алфа С1-казеин протеин што се наоѓа во кравјото млеко.

Алергијата на кравјо млеко понекогаш се меша со нетолеранција на лактоза – затоа што тие често ги делат истите симптоми. Сепак, двете состојби се многу различни. Нетолеранција на лактоза се јавува кога некое лице нема ензим (лактаза) за метаболизмот на лактозата – млечен шеќер – во цревата.

Кравјото млеко е водечка причина за алергиски реакции кај малите деца и една од осумте продукти што се одговорни за 90 отсто од детските алергии. Останатите седум се јајца, кикиритки, ореви, соја, риба, школки и пченица.

Честопати децата со алергија на млеко ќе имаат бавна реакција. Ова значи дека симптомите ќе се развијат со текот на времето, од неколку часа до неколку дена подоцна. Симптомите поврзани со забавена реакција вклучуваат:

· Грчеви во стомакот;

· Ретка столица (што може да содржи крв или слуз);

· Дијареја;

· Исип на кожата;

· Интермитентна кашлица;

· Инфекција со течење на носот или синус;·

Неуспех во напредок (бавно зголемување на телесната тежина или висина).

Симптомите што се јавуваат брзо (за неколку секунди до часови) може да вклучуваат:

· Шуштење при дишењето;

· Повраќање;

· Уриткарија.

Иако е ретко, дете со алергија на млеко може да има сериозна реакција позната како анафилактичен шок. Анафилактичен шок може да предизвика оток на грлото и устата, пад на крвниот притисок и отежнато дишење. Исто така, може да доведе до срцева слабост. Анафилаксата бара итна медицинска помош и се третира со епинефрин во форма на инјекција.

Избегнувањето на млекото и млечните производи е златен стандард за лекување на алергија на кравјо млеко. Додека научниците бараат лек, а во моментов нема, имунотерапија со алергија на млеко е една област на истражување во овој подвиг.

Алергиите обично се откриваат многу рано, често до три месеци. Доењето е еден од најдобрите начини за избегнување и одбрана од алергии. Постојат и формули за млеко за бебиња од кои се развива алергии на кравјо млеко.

Доењето го обезбедува најдобриот извор на хранливи материи за бебето и му помага да развие одбрана од одредени алергии. Мајка што пие кравјо млеко, сепак, преку мајчиното млеко ќе пренесе алфа С1-казеин и протеини од сурутка на своето дете. Ова може да предизвика реакција кај бебе кое е алергично. Алергиите на млеко обично се откриваат многу рано кај деца што се дојат.

Добрата вест е дека бебињата што се дојат имаат помалку алергии и инфекции во текот на првата година отколку оние на кои им се дава вештачко млеко.

Повеќето педијатри препорачуваат млечни формули на соја со додавање витамини и минерали на бебиња алергични на млеко.

Ако симптомите не се подобрат по преминот на соја, достапни се хипоалергични формули. Тие вклучуваат хидролизирани формули во кои се распаѓаат протеините, па затоа е помалку веројатно да предизвикаат реакција.

Друг вид на хипоалергична формула што често се користи е позната како основна формула, во која се користат само наједноставните форми на протеини. Во моментов се во тек испитувања за орална имунотерапија со млеко како начин да се развие толеранција на млечни протеини.

Aвтор: Тамара Николиќ, дипломиран биолог и магистриран професор по биологија

Извор912

X