Почна учебна година, а и уписите во градинките. Некои тргнуваат во нови победи, а некои првпат седнуваат во училишните клупи. Иако училишната возраст е најубавиот период од нашите животи – исполнет со дружење, учење, но и играње, таа исто така претставува тешка задача за родителите. Почетокот на учебната година и запишувањето во градинка често подразбираат и одлука на родителите дали ќе го запишат своето дете на некоја воннаставна активност, работилница или изучување на странски јазици.

Како да се избере вистинската активност за детето?

При донесувањето на ваквите одлуки, мора да го слушаме детето, неговите потреби и желби, но и за стручниот тим кој ја води одредената активност. Странски јазици, спорт, музичко училиште, глума, танц – има голем број воннаставни активности кои им се нудат на децата на почетокот на учебната година. Денеска е вообичаено детето да оди на две или повеќе активности бидејќи родителите се водат по логиката дека е добро да научи се, но често го игнорираат фактот дека на детето му треба и слободно време за одмор и игра.

Предизвици на современото родителство

Родителството е многу сложен процес, определен од бројни индивидуални и контекстуални фактори. Секој родител избира и ја обликува средина во која сака да се развива неговото дете. Но, во образованието, важно е да се одржи рамнотежа помеѓу топлината и контролата. Родителите треба да внимаваат да не му поставуваат преголеми очекувања на детето, туку да го слушаат детето и неговите потреби и да го водат во тоа што сака да прави. На пример, ако забележите дека вашето дете сака да гледа цртани филмови на англиски и дека потпевнува и повторува зборови, задолжително поттикнете го да го научи јазикот.

Имено, децата во најрана возраст преку игра учат за светот и односите во него, бидејќи тоа е природна потреба на детето. Учењето музика ја стимулира креативноста, а правењето музика влијае на когнитивниот, психомоторниот и социјалниот развој. Покрај тоа, експертите препорачуваат и учење странски јазик уште од најмала возраст.

Учење преку игра, музика и танц

Многу научници веруваат дека децата кои почнуваат да учат странски јазик пред пубертетот зборуваат толку добро што е тешко да се разликуваат од мајчиниот јазик. Истражувањата покажуваат дека најдобро е да научите странски јазик пред да наполните десет години, бидејќи децата до таа возраст се способни побрзо да го научат и запомнат јазикот и да го зборуваат без акцент. Имено, колку се помали децата, толку се поуспешни во имитирањето нови звуци, па ако ви се чинеше дека децата подобро зборуваат странски јазици од вас, знајте дека биологијата е на нивна страна.


Ако сте се одлучиле за училиште за странски јазици, пред да го запишете вашето дете во училиштето, размислете за пристапот и методологијата вклучени во учењето, дали активноста е соодветна за возраста на детето и за големината на групата. Хелен Дорон е една од водечките светски педагози, а од 1985 година развива посебен метод на учење со кој децата на возраст од 3 месеци до 19 години го учат англискиот јазик на ист начин како што го учат својот мајчин јазик.

Едукативната група Хелен Дорон е присутна во 40 земји низ светот, а во Македонија е присутна од 2013 година на 16 локации низ земјата. Наставниот метод се заснова на долгогодишно искуство и знаење. Малите групи обезбедуваат секое дете да го добие вниманието што го заслужува и многу можности да вежба правилен англиски јазик. Колку порано децата се изложени на јазикот, толку побрзо ќе го научат. Учењето според уникатната и докажана методологија на Хелен Дорон е едноставно и забавно.

Учењето англиски е лесно и забавно

Во Хелен Дорон, дизајнираа метод на настава погодна за децата што гарантира најдобри резултати. Студентите се запознаваат со свет полн со шарени ликови, интересни приказни, привлечни песни и одлични игри, а курсевите се прилагодени на сите нивоа на знаење и методи на учење.

Децата сакаат да учат и да играат, а најдобро учат кога се забавуваат. Наставната програма во овластените центри за учење Хелен Дорон е полна со забавни активности кои ги стимулираат сетилата. Учењето англиски станува авантура со оригинални песни, игри, многу разговори и интеракции.

Докажана методологија на учење

Стимулирачките и ефективни наставни активности се надополнети со иновативни игри и апликации кои ги задоволуваат потребите на денешните деца кои знаат и сакаат да ја користат технологијата. Тие им овозможуваат на децата да продолжат да учат дома кога сакаат и на начин што ќе го паметат! Програмите се ефективни бидејќи се дизајнирани од специјализиран тим од лингвистички и педагошки експерти. Заедно со учењето англиски јазик, на нивните курсеви децата учат важни животни вредности, животни лекции и како да станат подобри граѓани на овој свет.

Главната компонента на методологијата на Хелен Дорон е слушањето на аудиоматеријалите во заднина додека сте дома, кое обезбедува континуирана изложеност на англискиот јазик, што е исклучително важно на која било возраст. Децата се изложени на големо количество позитивно засилување кое ги поттикнува и мотивира за време на учењето. Учењето со методот на игра, забава и музика во мали групи постигнува подобри резултати отколку при приватна настава. Курсевите по англиски јазик во Хелен Дорон се одржуваат во мали групи од 4 до 8 ученици, што овозможува обрнување внимание на поединецот, но и интеракција со групата.

Животно искуство

Јазикот треба да се претстави како забавна активност со која детето учи за себе и за светот. Затоа, потрудете се што побрзо да го изложите вашето дете на странски јазик, бидејќи на тој начин ќе бидете во чекор со развојот на детето и ќе постигнете најдобри резултати. Уписите се во тек за новата учебна година која започнува на 13 септември, а во училиштето Хелен Дорон нудат бесплатни пробни часови, па ќе можете да видите како всушност изгледа учењето англиски јазик.

УПИСИТЕ СЕ во тек

Доколку сакате одблиску да се запознаете со уникатната Helen Doron методологија резервирајте си бесплатен ДЕМО час во еден од ХД училишните центри најблиску до вас:
Helen Doron Aerodrоm – 078 388 403
Helen Doron Centar – 072 236 356
Helen Doron Karpos – 078297949
Helen Doron Kisela Voda – 078 282 842
Helen Doron Kapistec – 070 984 435
Helen Doron Cair – ‎072 206 622
Helen Doron Veles – 075 340 443
Helen Doron Tetovo – 075 224 242
Helen Doron Bitola – 075 232 778
Helen Doron Prilep – 077 699 961
Helen Doron Ohrid – 077 613 815
Helen Doron Stip – 078 757 455
Helen Doron Gevgelija – 078 220 391
Helen Doron Strumica – 078 338 724
Helen Doron Kocani – 071 314 499
Helen Doron Kavadarci – 075 448 873

(Комерцијална објава)912

X