Возбудливо е кога гледам дека моите деца успеваат во нешто. Како родители, сакаме да ја подигнеме нивната самодоверба и да ја промовираме.

Често гледаме како луѓето им даваат комплименти на децата за нивните вродени способности. Комплиментите како „Многу си паметен“ или „Многу си талентиран“ се лесни за давање кога гледаме дете со исклучителни способности.

Сепак, истражувањата покажаа дека постои подобар начин да им дадете комплименти на вашите деца.

– Она што го фалите дефинира како вашето дете го гледа успехот – цитат од д-р Џон Медина, автор на книгата „Мозочни правила за бебиња“. Д-р Медина е водечки експерт за истражување за развој на мозокот и нè охрабрува да го фалиме трудот наместо способноста.

Комплиментите погоре се фокусираат на пофалба на нивната вродена способност, но не и напорот што го вложуваат. Кога им давате комплименти за нивните природни способности, тие почнуваат да се поврзуваат со тоа колку лесно доаѓаат работите со тоа колку се паметни или талентирани. Својот музички настап го поврзуваат со природен талент. Да се биде атлетичар е нешто што едноставно го наследиле од своите родители.

Иако некои можат да бидат вистинити, ние сакаме нашите деца да ги поврзат нивните успеси и нивните природни способности со напорот што го вложуваат во извршувањето на нивните страсти.

Ако на детето му се дава комплимент само за неговата вродена способност, кога наидува на предизвици или работи за кои е потребен напор, тоа почнува да се сомнева во себе и брзо се обесхрабрува. Престанува да се обидува затоа што верува дека едноставно не е доволно добро.

Што вели науката за давањето комплименти на децата?

Ако ја фалите вродената способност на детето, се случуваат три работи:

  • Своите грешки ги гледаат како неуспех поради недостиг на способност;
  • Стануваат позагрижени за тоа како изгледаат наместо да научат нешто;
  • Помалку се подготвени да вложат напор бидејќи ќе се соочат со неуспех.

Решението е едноставно. Фалете ги нивните напори. Наместо да кажете: „Колку си паметен“, кажете: „Мора да си учел навистина напорно за тестот. Горд сум на тебе“.

Наместо да кажете: „Многу си талентиран за фудбал“, кажете: „Забележав дека вложуваш многу труд на тренинзите по фудбал. Горд сум на твојата напорна работа“.

Друг начин да му дадете комплимент на вашето дете

Освен зборувањето за достигнувањата што ги гледате кај вашите деца поради нивната напорна работа, важно е тие да знаат дека го гледате и нивното срце. Гледајќи во нивното срце, треба да го пофалите и нивниот карактер.

Еве неколку фрази што се фокусираат на карактерот:

  • Ти си љубезен.
  • Ти си внимателен.
  • Ти си трпелив.
  • Ти си ценет.
  • Ти си искрен.

Извор912

X