Слушањето е многу повеќе од обрнување внимание. Тоа подразбира разбирање на приказната што се раскажува, а со цел да се зајакнат децата на ова поле, важно е да се истакне правичноста во односите од рана возраст и сами да ја применуваат.

И на многу возрасни им е тешко да се соживеат со искуствата на другите луѓе, но емпатијата и слушањето на луѓето се вредни квалитети што децата ќе ги користат во меѓучовечките односи, па дури и во работата. Родителите имаат огромно влијание врз своите деца и многу е важно тие да станат свесни за тоа бидејќи само на тој начин можат да разберат како да ги водат своите деца.

Семето на емпатијата се всадува во текот на детството, кога невролошкиот развој на детето е многу чувствителен на однесувањето на родителите. Всушност, бебињата развиваат толку многу системи што дури и нешто едноставно како промена на пелена ја зголемува социјализацијата.

– Кога се менува пелената, се случуваат секакви работи: поглед во очите, смирувачки говор и олеснување на незадоволството од „кашестата“ пелена – објаснува д-р Брит Крилман, лиценциран клинички психолог од Чикаго.

Децата на оваа возраст имаат тенденција да имаат егоцентрична морална позиција – тие го разбираат светот само од своја перспектива и ги формираат своите морални ставови врз основа на она што нивното семејство го наградува како добро однесување. Тоа не е показател за лошо дете – тоа е едноставно начинот на кој децата го разбираат светот. Но, тоа им дава и на родителите одлична можност да негуваат емпатично однесување кај нив.

Најдобар начин да се воспитаат емпатични деца е да им се даде пример. Изразувајте емоции, зборувајте за чувството на тага, за грешките, внимателно слушајте ги своите деца и другите и тие ќе научат гледајќи ве вас. Децата често ја разбираат својата емотивна реалност само во контекст на другите – вели д-р Леа Лис, психијатар за деца и возрасни.

Затоа, родителите мора да објаснат зошто е важно да се постапи правилно.

Основци: Потврдување на чувствата

Како што децата растат и почнуваат да одат на училиште, така социјалниот круг што влијае врз нивните идеи за морал може да се прошири. И, иако тоа може да создаде проблеми, родителите сè уште имаат неверојатно влијание. Затоа, тие мора да ги зајакнат овие знаци поставувајќи прашања и искрено слушајќи ги своите деца. Родителите треба да знаат дека слушањето вклучува дозволување на децата да ги чувствуваат своите чувства, дури и ако се непријатни. Потврдувањето на чувствата е клучно бидејќи нивното одбивање ги учи децата да ги игнорираат и интернализираат.

Адолесценција: Вклучете ги вашите деца

Децата почнуваат да се занимаваат со посложени морални идеи.

Ова е време да читаат повеќе, да се вклучат и да научат од искуствата. Ова може да вклучува волонтирање во народна кујна, собирање пари за ранлива група или бесплатно туторство за деца со ниски примања.

– Сите овие се одлични начини да се развие емпатија затоа што тие ќе добијат нова перспектива. Тие ќе можат да видат како живеат другите, што значи да се има инвалидитет или недостаток. Ова е вистинско време да ги користат вештините на кои веќе сте ги научиле – објаснува Крилман.

Во одреден момент, децата мораат сами да се справат со проблемите, да доживеат нови перспективи и да одлучат како да реагираат. Сепак, родителите можат да им обезбедат на своите деца најдобри алатки за да донесат правилна одлука.

Автор: Метју Утлеј

Извор912

X