Качувањето по предмети е одлична секојдневна забава за многу малите деца. Понекогаш поради ова ги сметаме за непослушни, но тоа е нормален развоен чекор за нив.

Ако и вашето двегодишно дете сака да се качува по предмети и најчесто се однесува како мало мајмунче кое виси од сè во куќата или во паркот, ќе ви биде мило да слушнете дека тоа е всушност многу добра работа, т.е. знак дека детето расте и се развива.

Развој на проприоцепција и мапирање

Во тој процес децата развиваат проприоцепција – односно чувство за свесност за телото. На некој начин ги мапираат деловите од телото и учат како да ги користат на најдобар начин. Процесот на проприоцепција започнува уште пред раѓањето на детето, со движење во утробата на мајката. На некој начин фетусот во утробата го учи она што двегодишното дете го учи качувајќи се по фотелји и плакари. Процесот на мапирање продолжува веднаш по раѓањето. Без разлика дали бебето си игра со тропалки, цица цуцла или ја клоца мајката додека го дои, секој од овие потези покажува како реагира неговото тело и како е во интеракција со светот.

Поттикнете го качувањето на предмети

Во следниот период детето сѐ похрабро го истражува светот околу себе. Љубопитноста расте заедно со моторните вештини. Поради ова, детето е сè помобилно и собира сѐ повеќе податоци. Ова ја подобрува неговата координација и го подобрува неговиот развој, а нам, всушност, само ни изгледа како да мора да се качи на сѐ што ќе види пред себе.

Поттикнете го развојот на вашето дете давајќи му слобода да се движи слободно (се разбира, внимавајте на безбедноста), љубопитно да истражува и да експериментира. Децата треба да се охрабруваат да се чувствуваат доволно самоуверени за да истражуваат. Ако постојано ги предупредувате на опасност и им кажувате што може да им се случи, само ќе ги исплашите без причина.

Активности што позитивно ќе влијаат врз проприоцептивниот развој на вашето дете се: качување, играње со пластелин, лазење, скокање, трчање, тркалање, дување меурчиња, џвакање, фрлање и фаќање, шутирање топка и слично.

Извор912

X