Децата од нижите одделенија сè уште се развиваат и учат како да донесуваат одлуки. Тие сè уште не се способни да донесуваат рационални одлуки за тоа што е здраво да се купи и да се јаде. Со тоа што им даваме пари за ужина, често ги изложуваме на предизвици и искушенија со кои не се подготвени да се соочат. Освен тоа, може да се случи овие пари да се потрошат на нездрави опции, кои не придонесуваат за нивното здравје и развој.

Често децата ги користат тие пари за да си купат нездрави грицки во блиските продавници. Она што исто така е многу важно да се истакне е дека децата не се под надзор на повозрасно лице или наставник. Разбирливо е дека сакате да им дадете на своите деца сè што им треба, но постои подобар начин да го направите тоа.

На децата од нижите одделенија често не им требаат пари за на училиште. Зошто? Затоа што можете сами да обезбедите хранливи оброци за вашите малечки. Еве неколку причини зошто ова може да биде најдоброто решение:

Контрола на квалитет – Кога пакувате ужина дома, имате целосна контрола врз тоа што јадат вашите деца. Можете да обезбедите балансиран оброк со овошје, зеленчук, извори на протеини и здрави закуски.

Промоција на здрави навики – Правилно избраните оброци можат да ги обликуваат здравите навики во исхраната на вашите деца. Им даваме можност да развијат вкус за здрава храна и да станат одговорни.

Намалување на искушението – Без пари во џебот децата ќе бидат помалку склони да купуваат нездрави бонбони и грицки од продавниците.

Безбедност и сигурност – Со пакување на оброците од дома, вие им обезбедувате на вашите деца да јадат храна која е подготвена под ваш надзор и ги задоволува нивните нутритивни потреби. Како родители, ние имаме можност да влијаеме врз здравата исхрана на нашите деца и да придонесеме за нивното здравје. Одлуката да им спакувате здрав ручек за на училиште е мала промена која може да има големо влијание врз нивната иднина.

Извор912

X