Д-р Памела Даглас споделува пример за родители кои толку многу се труделе да подригне нивното бебе, но гасовите не биле проблем.

Таа гледа надолу, вчудовидена, додека нејзиното малечко смирено се потпира на нејзините гради и тело, цица, цица, па проголтува. „Сето тоа подригнување што го правевме, дење и ноќе!“, вели таа, со солзи кои ѝ паѓаат по образите. „Камо да знаев порано!“

Болка од гасови, рефлукс, нетолеранција на храна, врзување на јазикот…

Шестнеделниот Дариус уште од самото раѓање се грчел и се виткал. На мајката и на нејзиниот партнер им било кажано дека има болки поради гасови. Сите ѝ препорачале редовно да го трга од градите за бебето да подригнува. Иако Дариус честопати се грчел и плачел кога го правеле тоа, загрижените родители мислеле дека е вознемирен од гасовите. Некои сметале дека има рефлукс предизвикан од гасовите или од нетолеранција на храна. Минатата недела нивниот остеопат (алтернативна медицина) им рекол дека Дариус проголтал многу воздух со храната поради врзување на јазикот, а консултантот за лактација го упатил на ласерска операција.

Дојдоа кај мене за второ мислење и кога го проверив, можев да видам мембрана што се протега на некој начин по долната површина на неговиот јазик. Но, нормалната орална анатомија на бебето е многу променлива, а Дариус ја имаше целата функција што му беше потребна за успешно пренесување на млекото. Кога мајка му му ги понуди градите, можев да видам дека не е во стабилна положба. Ова беше причината зошто тој толку многу се грчеше и го виткаше грбот за време на хранењето!

„Уживал во најстабилното и најзадоволното доење“

Работевме заедно за да го поправиме начинот на кој нејзините гради се одвлекуваа во насока различна од онаа на вакуумот што тој го создаваше додека цицаше. И за кратко време тој уживаше во најстабилното и најзадоволно доење што некогаш го имал.

„Знам дека бебињата – дури и кога имаат проблеми со хранењето – не голтаат голема количина воздух во градите или шишето, иако тоа често ви го кажуваат“.

Подригнувањето е дел од рутинизираниот пристап за обука за спиење и нега на доенчиња, кој е многу популарен на Запад. Подригнувањето по доењето го буди нервниот систем на бебето, кој одговара на (погрешната) идеја дека не треба да му дозволите на вашето бебе да заспие на градите со цел да ги избегнете „лошите навики за спиење“.

Но, биолошки е нормално бебињата да се опуштат во поспана состојба поради неврохормоналните ефекти на млекото и времето на оброците. Дозволувањето на бебињата да заспијат додека цицаат не создава лоши навики за спиење, и покрај тоа што може да го слушнете ова тврдење, но може да го направи целиот сон многу потежок отколку што треба!

„Нормално е бебињата да се разбудат“

И подригнувањето на бебињата не им помага да спијат подобро. Нормално е бебињата да се будат на секои два часа навечер во детството. Она што е важно е брзо да заспијат. Ако вашето малечко се буди во моментот кога ќе го спуштите, тоа не е поради гасови: тоа е затоа што малата дремка го надминала неговиот зголемен притисок за спиење, кој бил сè што му било потребно во моментот, па сега веќе е подготвено за дневна сензорна авантура во поголема количина.

Ако се будат секој час или повеќе пати во текот од ноќта, тоа не е поради гасови: тоа е затоа што нивниот режим на спиење е нарушен и ние треба да работиме во согласност со неговите биолошки регулатори за спиење за да го усогласиме неговиот сон подобро со сопствениот. Ако вашето малечко се грчи, кенка и се витка половина ноќ, па и вие тешко можете да заспиете, тоа не е поради гасови, туку затоа што неговиот деноноќен часовник е нарушен.

„Будењето од сон ги активира цревата“

Разбудувањето од сон ги активира цревата, поради што вашето бебе може да има надуеност или да подригнува, проследено со кенкање во текот на ноќта. Цревата се како втор мозок и кога бебето ќе се разбуди, често ќе забележите активности во неговиот стомак. Овие знаци може да се игнорираат. Не треба да го подригнуваме или да го држиме бебето исправено – или да го повиваме или завиткуваме за таа активност. И обидете се да не му ја менувате пелената освен ако апсолутно не морате.

Всушност, правењето на овие работи во текот на ноќта може да биде рецепт за сериозно лишување од сон, бидејќи може да останувате будни по еден час или повеќе секојпат кога бебето ќе се разбуди. Науката за цревата и науката за лактација ни кажуваат дека животот со бебе може да биде полесен отколку што за тоа слушате. А немањето обврска да го подригнувате вашето бебе е еден важен начин да ги направите деновите и ноќите колку што е можно попријатни.

Автор: д-р Памела Даглас

Извор912

X