Музичката терапија го подобрува расположението и го забрзува закрепнувањето. Дополнително на тоа, музичките лекции го забрзуваат закрепнувањето на луѓето што претрпеле мозочен удар, а исто така може да ја подобрат перцепцијата на информации кај децата со дислексија. Постојат и докази дека вежбањето музика во детството ги штити луѓето од развивање деменција во иднина. Еве уште кои придобивки ги нуди музиката.

1. Ја подобрува координацијата

Додека децата свират на музички инструмент, мозокот ги преведува нотите што ги гледа во движење на рацете. Оваа координација на читање музика и процесот на нејзина репродукција ја забрзува реакцијата на мозокот и го подобрува когнитивното функционирање.

2. Го подобрува слухот

Учењето музика помага да се изолираат индивидуалните звуци. Затоа музичарите имаат одличен слух. Научниците дури и откриле дека музичарите лесно идентификуваат специфични звуци и гласови во бучна средина.

3. Го ублажува стресот

Свирењето музика помага да се одвлече вниманието од стресен ден. Факт е дека повторувачките движења го ставаат фокусот на позитивната активност, што помага да се намали стресот. Тоа може да го намали крвниот притисок и да ги ублажи несоницата и депресијата.

4. Го зајакнува респираторниот систем

Свирењето дувачки инструмент и пеењето бараат длабоко дишење од дијафрагмата. Тоа може да ги зајакне респираторниот систем и белите дробови. На пример, свирењето на хармоника дури може и да помогне во ублажувањето на симптомите при пулмонална болест.

5. Го зајакнува имунитетот

Учењето како да се свири на музички инструмент честопати ги инспирира луѓето да создаваат сопствена музика. Ова може да го подобри имунолошкиот одговор и поефикасно да се бори против вирусите.

6. Ја заострува функцијата на мозокот

Свирењето на инструмент е вистински тренинг на мозокот. Музичарите ретко имаат проблеми со меморијата. Факт е дека свирењето помага да се подобрат менталните перформанси. Исто така, музиката може да ја забави прогресијата на Алцхајмеровата болест и на деменцијата.

7. Ги подобрува вештините за читање

Читањето музички белешки помага да се создадат нови нервни врски во мозокот, ја подобрува способноста за обработка на информации. Со тоа на детето ќе му биде полесно да ги апсорбира информациите од други извори и да чита.

8. Ја зголемува интелигенцијата

Истражувањата покажуваат дека мозочната активност се зголемува по музичкиот тренинг. Дури и неколку недели музички часови може да го зголемат нивото на интелигенција. Исто така, ја подобрува меморијата, а тоа им помага на децата во учењето. Постои врска помеѓу образовното достигнување и музичките лекции.912

X