Додека некои деца се природно склони кон секојдневно читање, на други оваа активност им е заморна, па и напорна. За оние деца што не сакаат да читаат, неопходно е да се најдат начини да им се помогне барем до одреден степен да ја усвојат оваа навика за да можат да продолжат да ги развиваат своите вештини и да станат подобри во разбирањето на значењето на зборовите.

Децата што уживаат во читањето и почесто го практикуваат имаат подобро општо знаење, поголем вокабулар и подобри резултати на тестовите од оние што не читаат ништо освен она што им е дадено во училиште.

Читањето помага во развојот на мозокот на детето

Многу претходни истражувања покажаа дека читањето помага во развојот на мозокот на детето. Во мозокот уште многу рано почнуваат да се формираат витални врски. Тие ја формираат основата на сите идни интелектуални способности. Поедноставно кажано, читањето на вашите деца на рана возраст ги стимулира нивните мозочни клетки, ги зајакнува и тие создаваат врски со другите мозочни клетки. Читањето ќе му помогне на вашето дете да слуша, чита и подобро да комуницира, но и ќе му всади љубов кон учењето.

Ја поттикнува љубовта кон учењето, што води до повисоки оценки

Кога децата учат да читаат на рана возраст, тие имаат поголемо општо знаење, поширок опсег на вокабулар, читаат потечно, а нивното внимание и концентрацијата се подобруваат. Заедно со посилните вокални вештини и вештини за описменување, читањето исто така им овозможува на малите деца да разберат повеќе, да учат подобро и да станат поуспешни ученици. Ова се вештини кои им помагаат на децата да постигнат подобар успех на училиште.

Читањето носи придобивки за психолошкото здравје на детето

Читањето ги поттикнува креативноста, љубопитноста и имагинацијата кај малите деца. Ова често води до играње улоги додека децата растат, што им помага да развијат вештини како што се емпатија, решавање проблеми и разбирање на другите. Иако ова се значајни придобивки за децата, најголемата психолошка придобивка е тоа што читањето помага во изградбата на самодовербата и независноста уште од рана возраст.

Читањето помага да се зголеми самодовербата

Читањето на рана возраст игра голема улога во зајакнувањето на самодовербата бидејќи постои психолошки притисок кога се учи да чита во училиште. Замислете колку е тешко да се види како другите деца брзо читаат додека вашето дете се мачи. Ова може сериозно да влијае врз неговата слика за себе и затоа читањето е важно. Читајќи им рано на вашите деца и помагајќи им да учат со сопствено темпо во забавно опкружување, можете да поттикнете љубов кон читањето и да им помогнете да бидат сигурни во читањето пред да треба да читаат пред другите. Така ќе им ја зајакнете самодовербата.

Им помага на децата подобро да пишуваат и да комуницираат со другите

Кога размислуваме зошто е важно читањето, прво размислуваме за очигледните придобивки, како што се проширување на вокабуларот и знаењето, но она што многу луѓе не го сфаќаат е дека тоа развива и многу други вештини кај малите деца. Поголемата изложеност на книги води до подобро разбирање на правописот и граматиката, пишувањето и комуникацијата со другите.

Извор912

X