Децата што знаат да играат сами учат многу вредни лекции кои ќе им бидат корисни во текот на животот. На пример, независната игра поттикнува самодоверба и креативност, особено затоа што никој не им кажува што да играат или како да играат. Исто така, независната игра им помага на децата да се чувствуваат удобно во различни средини, дури и ако се сами. Ова се неколку предности на независната игра.

Играта ги учи децата дека можат да се забавуваат дури и ако се сами

Децата што играат сами учат да се забавуваат сами. Тие не сметаат на другите да ги забавуваат и сфаќаат дека нема секогаш да имаат некој покрај себе во секое време. На тој начин детето ќе стане посамоуверено.

Играта ја поттикнува имагинацијата

Веќе знаеме дека нашите деца се имагинативни и креативни. Меѓутоа, кога ќе ги оставиме да играат сами, ќе добијат чувство на слобода и можеби ќе смислат некоја игра. Ова го поттикнува нивниот ум да размислува активно и да работи на развивање на креативноста.

Играта ги прави посмирени

Играњето надвор им дава на децата повеќе енергија бидејќи се дружат и комуницираат со другите деца. Затоа, самостојното играње им носи чувство на мир. Многу деца ќе уживаат во тивко играње со сопствените играчки.

Играта ги подготвува за училиштето

За децата од предучилишна возраст, родителите се веројатно нивните најдобри пријатели. Меѓутоа, кога родителите ќе се повлечат и ќе ги остават децата да си играат сами, сфаќаат дека мама и тато нема секогаш да бидат физички присутни со нив.

Ова ги подготвува децата за училиштето бидејќи родителите нема да седат во училницата со нив. Исто така, тие нема да се чувствуваат напуштени затоа што им е пријатно да играат сами бидејќи ја развиле оваа навика.

Како да ги поттикнете децата да играат сами?

Некои деца прифаќаат независна игра и не се мачат премногу кога нивните родители ќе им кажат дека мора да играат сами. Сепак, други деца се спротивставуваат на идејата и им треба малку повеќе охрабрување.

Пред да ги поттикнете децата да играат сами, можете да подготвите некои опции за нивно играње. На пример, можете да поставите внатрешна куќарка за игра. Клучот е да помогнете со некои опции, а потоа да ги оставите децата да го направат остатокот сами.

Понатаму, децата сакаат да бидат во друштво со луѓе што ги сакаат, па затоа не треба да им кажуваме да си играат сами. Наместо тоа, треба да ги оставиме да играат во близина. Ако ги испратиме во нивната соба, тоа ќе го сметаат како казна. Исто така, важно е децата да ги видат родителите како прават нешто сами бидејќи на тој начин ќе научат дека е во ред да прават нешто самостојно.

Така, децата што играат сами учат многу корисни работи. Самостојната игра ја поттикнува нивната самодоверба, креативност и имагинација. Исто така, им помага да се чувствуваат удобно да бидат сами и ги подготвува за училиштето каде што нема секогаш да бидат со своите родители. Важно е да ги поддржите и да им понудите опции за играње.

Извор912

X