Хормоните се важни за правилно функционирање на телото. Нивниот состав варира, иако во повеќето случаи се состојат од протеини или мала количина аминокиселини. Тие се ослободуваат во ендокрините жлезди и патуваат низ телото, обично преку крвотокот, за да стигнат до други органи и да предизвикаат промени во нивното функционирање.

Така, на пример, хипофизата ослободува окситоцин. Овој хормон стигнува до мускулите на матката за да предизвика контракции карактеристични за породувањето. Еве што треба да знаете за хормоните што се карактеристични и важни во бременоста.

1. Човечкиот хорионски гонадотропин или HCG

Човечкиот хорионски гонадотропин или HCG е еден од првите хормони што се појавуваат во текот на бременоста. Бебето го произведува самостојно за да овозможи развој на околните структури што ќе му овозможат да расте во матката. Тестовите за бременост со примерок од крв или урина откриваат покачување на оваа супстанција, што овозможува дијагностицирање на бременоста во рана фаза. Кога нивото на овој хормон е ненормално високо, можна е гестациска трофобластична болест, што може да доведе до комплицирани случаи на рак за време на бременоста.

2. Прогестерон

Прогестеронот се јавува во текот на бременоста, но и во други периоди од животот на жената. На пример, во менструалниот циклус, каде што е многу важен, бидејќи кога се намалуваат неговите концентрации, ендометриумот се одвојува, што предизвикува менструален проток.

Неколку органи се одговорни за неговото производство, особено јајчниците и плацентата. Во текот на бременоста исполнува неколку функции, вклучително и инхибиција на имунолошкиот систем на мајката за да спречи отфрлање на ембрионот или фетусот. Повеќекратни испитувања ја открија улогата што инјекцијата со прогестерон може да ја игра во спречувањето спонтан абортус кај мајки со ризик-фактори.

3. Естроген

Женскиот полов хормон естроген има повеќе функции бидејќи влијае врз обработката на некои хранливи материи и развојот на секундарни сексуални карактеристики. Тие исто така се произведуваат од плацентата и се одговорни за развојот и адаптацијата на матката на растот на бебето. Естрогенот најверојатно ќе придонесе за промени во расположението во бременоста.

4. Окситоцин

Окситоцинот е еден од најпознатите хормони во бременоста. Овој хормон е одговорен за стимулирање контракции на мускулите на матката кога е време за породување.

5. Пролактин

Зголемените концентрации на пролактин се поврзани со стимулација на млечните жлезди за да се олесни производството на мајчиното млеко. Ова се случува во моментите пред раѓањето, со цел на бебето да му се обезбедат доволно хранливи материи веднаш штом ќе се роди. Иако неговото производство може да се одвива во значителни количини за време на бременоста, високото ниво на прогестерон и естроген го блокира предвременото ослободување на мајчиното млеко.

Извор912

X