Некои пубертетски промени можете да ги игнорирате некое време. На пример, промени во расположението на кои се навикнувате. Но, градите еден ден ќе почнат да растат и тоа е нешто што на повеќето девојчиња им изгледа прилично драматично. Покрај тоа, тука е и купувањето и носењето градници.

Со оглед на тоа што пубертетот почнува сѐ порано, девојчињата сѐ порано се соочуваат со растењето на градите, на околу 8 или 9 години, што е период кога навистина не се подготвени за тоа.

Важно е да им пристапите на вистински начин и да им објасните што се случува, но и да им објасните за градникот.

Она што е особено важно е да се има предвид дека тие сепак се деца, односно треба да се има предвид нивната хронолошка возраст, а не фактот дека нивните гради почнуваат да растат. Сосема е нормално да чувствувате некаква загуба додека вашето дете се развива физички и да чувствувате носталгија за времето кога било мало. Сепак, тоа не значи дека детството е завршено. Всушност, ова е една од првите можности да му помогнете на вашето дете да се чувствува удобно во своето тело кое полека се развива, што не е мала задача.

Бидејќи градникот е важна тема, можете така да го започнете разговорот. Еве неколку конкретни примери.

За дете на кое му „треба“ градник, а не сака

Класичната пубертетска дилема: нејзиното тело се променило, но таа или не забележува или не сака да забележи. Сличен проблем претставуваат и дезодорансот, депилацијата… Ова е нешто што досега им било туѓо, а не разбираат зошто сега одеднаш им треба. Не можеме да ги принудиме нашите деца да прават нешто што не сакаат, ниту пак таквиот пристап на кој било начин помага. Сепак, можеме да ги ставиме на располагање потребните предмети или вештини.

Градниците никогаш не се апсолутно и без исклучок неопходни. Постојат култури и движења низ светот кои не ги прифаќаат и многу луѓе кои одлучуваат да не ги носат. Сепак, на нашите простори сѐ уште има голем процент на жени кои носат градници, а на вашата ќерка би можело да ѝ биде од корист. Без градник, таа можеби ќе сака да носи широка облека за да ги скрие градите.

Она што можете да го направите е да дадете сѐ од себе и да ја прашате како се чувствува – физички и емоционално – во нејзиното тело кое доживува промени. Или пробајте вакво нешто: „Гледај, имам удобни градници/блузи што ти ги купив, можеби ќе ти се допаднат. Пробај ги и кажи ми која ти се допаѓа и во која се чувствуваш добро“.

За дете кое сака градник, но „не му треба“

Потребата овде е многу субјективен термин. Кога нема физичка потреба, земете ги предвид социјалните или емоционалните околности, како што е чувството на припадност кон врсниците. Добрата вест е дека денес постои навистина голем асортиман на различни градници кои имаат многу удобен и неструктуриран горен дел кој нема никаква друга функција освен на долна облека, нешто како скратена долна кошула. Многу девојки ги сакаат. Исто така, ваквите градници прават чуда за оние чии гради доцна почнуваат да растат, а се опкружени со другарки кои носат градници.

За дете чија облека не е секогаш соодветна за гради

Многу алишта направени за деца всушност се направени така што може да се види сè одоздола. Иако кај една девојка можеби сè уште нема развиено чувство дека мора да ги покрие градите, ние како родители имаме обврска да ѝ помогнеме да ја задржи приватноста на своето тело, дури и ако детето не го забележува она што е видливо за другите луѓе. Освен прашањето за изгледот, тука станува збор и за безбедноста или самодовербата, така што понекогаш бара поголема директност: ако сакаш (или треба) да ја носиш таа конкретна кошула, ќе мора да носиш градник одоздола.

За дете кое нема намера да носи градник

Изборот да не носи градник е всушност многу честа појава кај генерацијата З, оние што сега имаат од 11 години до 26 години, па ако вашето дете е меѓу нив, само треба да се навикнете на тоа. Културното оддалечување од носење градник, без разлика дали е модна изјава или политичка изјава, може да биде шок за родителите. Секоја генерација носи различни одлуки за тоа како да се претстави, како што било секогаш. Заклучокот е дека ако детето не се повредува себеси или некој друг, тогаш ние треба да ја прифатиме неговата одлука, дури и ако ни е непријатно тоа што нашето дете не носи градник.

Извор912

X