Во денешниот свет со брзо темпо, каде што акцентот е ставен на изгледот, многу идни мајки размислуваат за естетски зафати за време на бременоста. Бременоста е период на големи промени, не само емоционални и физички, туку и естетски. Од стрии до промени на кожата, бременоста може да остави траен белег на телото на жената. Но, кои се безбедните опции и како најдобро да се грижите за вашата кожа во овој посебен период?

Промени на кожата за време на бременоста

За време на бременоста многу жени доживуваат промени на кожата како хиперпигментација, стрии и зголемена чувствителност. Овие промени се главно резултат на хормоналните промени низ кои поминува телото за да го поддржи растот и развојот на бебето.

Безбедни естетски зафати

Пред сè, важно е да се нагласи дека сите естетски зафати треба да се направат по темелна дискусија со вашиот лекар. Некои зафати, како што се лесен хемиски пилинг и некои ласерски третмани, се сметаат за релативно безбедни за време на бременоста. Сепак, секогаш е подобро да се биде на страната на претпазливоста и да се одложат повеќето козметички процедури додека не помине периодот на доење.

Нега на кожата за време на бременоста

За идните мајки што сакаат да ја одржат својата кожа здрава и блескава, од клучно значење е да се фокусираат на рутината за нега на кожата погодна за бременоста. Ова подразбира да останете хидрирани, да користите производи безбедни за бременоста и да се заштитите од сонцето. Производите богати со витамин Ц и хијалуронска киселина можат да помогнат да се намали појавата на стрии и да се подобри еластичноста на кожата.

Третмани со ЛЕД-светло за време на бременоста

Во светот на естетската медицина, третманите со ЛЕД-светло станаа популарни поради нивната неинвазивност и способност да третираат различни проблеми на кожата, вклучувајќи акни, црвенило и знаци на стареење. Но, дали се безбедни за време на бременоста и како можат да им помогнат на идните мајки да се чувствуваат и да изгледаат подобро?

Кои се третманите со ЛЕД-светло?

Третманите со ЛЕД-светло користат различни бранови должини на светлина, вклучувајќи црвена, сина и инфрацрвена, за да таргетираат различни слоеви на кожата. Црвената светлина го стимулира производството на колаген и го намалува воспалението, додека сината светлина ги таргетира бактериите кои предизвикуваат акни.

Безбедност за време на бременоста

Општо земено, третманите со ЛЕД-светло се сметаат за безбедни за време на бременоста, бидејќи не користат УВ-зраци кои можат да бидат штетни. Овие третмани се неинвазивни и не предизвикуваат оштетување на кожата што може да влијае врз бременоста. Сепак, како и кај сите третмани за време на бременоста, важно е прво да се консултирате со лекар. Некои експерти препорачуваат избегнување на какви било козметички третмани во текот на првото тримесечје, како мерка на претпазливост.

Предностите за идните мајки

Третманите со ЛЕД-светло може да бидат одлична опција за идните мајки кои се борат со промените на кожата за време на бременоста.

Еве неколку клучни придобивки:

-Борба против акни: хормоналните промени за време на бременоста може да доведат до појава на акни. Синото ЛЕД-светло може да помогне во намалување на бактериите и намалување на акните.

-Намалување на воспалението: Црвеното ЛЕД-светло може да помогне да се намали воспалението и црвенилото, правејќи ја кожата помирна и поздрава.

-Стимулирање на производството на колаген: третманите со црвено светло може да го зголемат производството на колаген, што може да помогне да се намали појавата на брчки и да се подобри еластичноста на кожата.

Бременоста е време кога жените треба да ги слават своите тела и промените низ кои поминуваат, а не да чувствуваат притисок за да ги исполнуваат нереалните стандарди за убавина. Фокусот на здравјето, безбедноста и благосостојбата треба да биде приоритет, а естетските зафати се на второ место.

Идни мајки, запомнете дека секоја промена низ која ќе помине вашето тело во овој магичен период е знак за силата и убавината на мајчинството.

Автор: д-р Сандра Петровиќ Чес/доктор по дентална медицина

Извор912

X