Малите деца се прекрасни , но можат да бидат и многу напорни. И додека некои тешки форми на однесување се показател дека малите учат за себе и за светот, многу од нив се само јасен показател дека на детето му треба сон.

  1. Мала „лепенка“

Ако имате малечко што не сака да ви се „одлепи“ од ногата или ве моли да го носите или прегрнете – тоа често е јасен показател дека детето е уморно. Малите деца знаат дека нешто не е како што треба, па се држат до мама или тато за да се чувствуваат подобро. Заспијте го вашето малечко што е можно поскоро за да не се измори и фрустрира уште повеќе.

  1. Бараат внимание

Со оглед на тоа што вашето дете е исцрпено и уморно, ќе почне да бара повеќе и повеќе внимание. Ваквата промена во однесувањето е знак дека детето треба да забави со активностите и да одмори.

  1. Пребирливост околу храната

Кога малите деца се уморни, ништо не им изгледа добро, а храната не е исклучок. Ако детето почне да биде пребирливо за храната што вообичаено ја сака, ако ја одбива храната, ја фрла или чепка во чинијата – сфатете го тоа како знак на умор. Ненадејната пребирливост околу храната обично е знак дека децата треба да ги наполнат батериите, а може да јаде подоцна кога ќе биде одморено.

  1. Раздразливост

Ако имате ситуација во која што и да правите, ништо не му одговара на детето и е пречувствително и невозможно – големи се шансите дека е многу уморно и само сака да ги затвори очите и да заспие.

  1. Проѕевање

Проѕевањето е наједноставниот знак дека детето е уморно, но лесно може да се игнорира ако сте зафатени и имате обврски. Кога вашето дете ќе почне да се проѕева, однесете го да спие.

  1. Здодевност и фрустрација

Ако детето кое обично е љубопитно почне да станува сè понапорно и станува целосно незаинтересирано иако има авантуристички дух – сфатете го тоа како знак на умор и време за спиење.

  1. Постојано се жали

Малите деца се жалат од многу причини, а една од нив е и уморот. Ако вашето дете е несреќно и сè му пречи, тогаш треба да го легнете да одмори.

  1. Плачење

Бебињата не секогаш плачат затоа што се уморни, но најчесто плачењето е јасен знак дека им е доста и дека им е потребна дремка за да ги наполнат батериите. Прегратките и удобноста се најдобриот одговор на тажното дете, заедно со нежното заспивање.912

X