Болничарката Ники Јуркуц открила дека постои спасувачки тест кој може да одговори на прашањето дали детето боледува од сериозна болест кога има исип. Ако го ставите прстот на исипот и притиснете, а притоа бојата на кожата не се промени, тоа може да значи дека детето има менингококна болест, која може да предизвика фатална септикемија.

„Ова е алатка што треба да ја користите кога вашето дете ќе развие исип. Ако исипот избледи или ја промени бојата кога ќе го притиснете, тоа е смирувачки знак. Ако не бледнее, тоа може да биде знак за посериозна болест“, објавила таа.

Во вториот случај, неопходно е да се посети лекар кој ќе го прегледа детето.

Менингококната болест е предизвикана од бактеријата Neisseria meningitidis. Може да предизвика низа болести, вклучувајќи менингитис и инфекции на крвотокот, како што е септикемија. Менингококната септикемија се јавува кога бактериите влегуваат во крвта и таму се размножуваат и произведуваат токсини.

Симптомите вклучуваат треска и покачена температура, замор, повраќање и ладни раце и нозе. Може да се јави силна болка во мускулите, зглобовите, градите или стомакот, забрзано дишење, дијареја и, во подоцнежните фази, може да се појави темновиолетов исип. Важно е да се побара лекарска помош што е можно поскоро ако детето ги има овие симптоми.

Извор912

X