Близнаците кои се одгледуваат одвоено од раѓање се многу ретки. Близнаците израснати во различни семејства во различни земји се уште поретки, што ја зголемува нивната вредност за истражување на индивидуалните разлики во психолошките особини и здравјето.

Еден навистина интересен научен труд ги истражи сличностите и разликите во однесувањето, физичките и медицинските, помеѓу идентични близначки кои биле растени одвоено, одгледани од семејство посвоители во САД и биолошко семејство во Јужна Кореја. Идентичните близначки биле разделени како деца и пораснале во две различни земји, Јужна Кореја и САД. По повеќе од 40 години, тие повторно се сретнале и учествувале во истражување кое покажало дека коефициентот на интелигенција на сестрата од САД е помал од оној на сестрата од Кореја. Во други области, на пример, карактеристиките на личноста и медицинската историја, менталното здравје, задоволството од работата и здравјето, близнаците се слични.

Овие резултати се навистина интересни бидејќи претходните истражувања покажале дека коефициентот на интелигенција е во голема мера наследен (до 80 проценти) и дека идентичните близнаци обично имаат сличен коефициент на интелигенција. Во овој случај работите биле значително различни, односно била забележана значителна разлика од 16 поени. Зачудувачки, близнаците покажале значителни разлики во когнитивните способности кои се поврзани со силно генетско влијание, пишуваат научниците во написот. Истражувањето „Карактеристики на личноста, ментални способности и други индивидуални разлики: Монозиготни женски близнаци израснати одвоено во Јужна Кореја и САД“ било објавено во списанието „Personality and Individual Differences“.

Изгубени на пазар на две години

Близначките биле разделени во раното детство поради необични околности. Родени се во 1974 година во Сеул, Јужна Кореја. На две години нивната баба ги однела на пазар каде што едната се изгубила. Нејзините родители се обиделе да ја најдат, но безуспешно. Изгубената близначка завршила во болница на 160 километри од нејзиниот дом и набрзо била посвоена од пар од САД. Близначката која пораснала во САД како возрасна дала примерок од нејзината ДНК за полесно да ја најде својата одамна изгубена сестра. Тие повторно се сретнале во 2020 година. Примерокот на ДНК бил поднесен од една од близначките во 2018 година како дел од програмата за обединување на семејството во Јужна Кореја.

Во март 2020 година таа добила телефонски повик во кој ја известиле за генетско совпаѓање – нејзината биолошка мајка била идентификувана во Јужна Кореја. За време на онлајн состанок во октомври 2020 година, жената дознала дека не е родена на 25 април, туку на 8 октомври. Дознала и дека има сестра близначка и биолошки брат кој е четири години постар и биолошка сестра две години постара.

Близначката од Јужна Кореја имала поголем коефициент на интелигенција

И покрај многуте сличности, близначката израсната во Јужна Кореја имала значително повисоко ниво на перцептивно расудување и брзина на обработка на податоците. Иако сестрата израсната во САД имала три потреси на мозокот како возрасна, невозможно е со сигурност да се знае колку тоа влијаело врз резултатите на нејзините когнитивни тестови.

Научниците наведуваат дека треба да се земе предвид и тоа што сестрите пораснале во сосема различни семејства. Не само што биле израснати во различни земји, туку американската близначка пораснала во дом каде што имало повеќе конфликти и помалку слобода. „Близнаците се одгледуваат во многу различни средини, не само во различни земји и култури“, пишуваат истражувачите.

Сличности во особините

Што се однесува до сличностите, двете сестри имале операција за отстранување на тумори од нивните јајчници. Резултатите од тестот за самодоверба и профилите за менталното здравје биле идентични. И двете близначки имаат висока совесност, што покажува дека и двете се добро организирани, совесни и ориентирани кон достигнувања, забележале истражувачите. Тие заклучиле дека целокупната конфигурација на сестрите е слична, во согласност со литературата за умерените ефекти на генетиката врз личноста во зрелоста.

Сличностите во нивните темпераменти покажале како генетиката игра улога во емоционалните тенденции на една личност и покрај тоа што растеле во различни семејства и земји. Студијата покажала и дека поради сè подостапните ДНК-тестови, во наредните години ќе има поголем број обединувања на одамна изгубени близнаци, што ќе им овозможи на научниците подетално да ги анализираат нивните сличности и разлики.

Автор: Ема Јуриќ

Извор



912

X