Џени и Џејмс Каспер се шокирале кога дознале дека природно зачнале идентични тројки. Трите девојчиња – по име Харпер-Гвен, Марвела и Евелин – се родени во болницата „Јорк“ на 31 март, девет недели пред предвиденото. На Џена (27) и Џејмс Каспер (26) првично им било кажано дека очекуваат еднојајчени идентични близнаци, а шансите за тоа се 1 наспрема 250. Но, тие останале со отворена уста откако им било соопштено дека очекуваат тројка.

„Отпрвин не ѝ верував, мислев дека докторката се шегува со мене затоа што се шегувавме, па дали може да замислиме да имаме тројки? Таа ми испрати скенирани фотографии од сите три нивни глави и буквално ми падна вилицата. Останав без зборови и едноставно не знаев што да правам. Бев среќен, а потоа почнав да размислувам како ќе се справиме и тоа навистина беше цела мешавина од емоции“, споделил Џејмс.

Нивните три девојчиња конечно можат да се вратат дома и да ги запознаат постарите сестри Даница (10) и Габриела (4). Џејмс, чистач на улици од Селби, рекол дека целата ситуација е малку надреална.

„Ние сме воодушевени и девојките сега ги запознаа своите големи сестри, кои се апсолутно воодушевени и возбудени“, додал Џејмс.

фото извор: Jenny Casper Facebook

Гинекологот д-р Ерден Радончиќ објаснува колку се ретки ваквите случаи, но и како изгледа бременоста на идентични тројки: „Факт е дека идентичните тројки се навистина исклучително ретки и затоа има мало искуство за директно следење и предвидување на компликациите во овој конкретен случај, а искуствата се првенствено земени од класичните повеќекратни бремености, кои произлегуваат од стандардните методи на асистирана репродукција. Се разбира, носењето тројки за трудницата е потенцијално многу опасно. Најчеста и очекувана компликација е огромниот ризик од предвремено породување, кој за тројки, во просек е околу 32. недела. Понатаму, компликациите како што се прееклампсија (понекогаш наречена гестоза) и еклампсија, нарушувања на метаболизмот на шеќерот (гестациски дијабетес) и хипертензија се почести“, објаснува д-р специјалист Радончиќ и додава дека е потребна тимска работа, високо обучени неонатолози и педијатри и соодветни медицински и технички услови за да се надгледува ваквата бременост.

Автор: Ема Јуриќ

Извор912

X