Дрвена играчка, која пред сè ќе биде безбедна за здравјето на детето, а потоа ќе развие имагинација, креативност, иницијатива и интелигенција, е сè почест избор на многу родители, педијатри и детски психолози. На пазарот има голема понуда на играчки.

Во некои случаи несоодветна играчка може да доведе до повреди, но исто така и до развој на сериозни болести, предупредуваат експертите. Во минатото децата најмногу играле со дрвени играчки – дрвени прачки, лакови и стрели, флејти, санки, дрвени кукли и мали потковици што децата ги правеа со помош од нивните родители. Овие играчки се наследни бидејќи на децата секогаш им е интересно да видат како играле нивните родители, еколошки се и имаат голема емоционална вредност.

Дрвените играчки го чуваат здравјето

Експертите се согласуваат дека дрвените играчки се вистинскиот избор за децата од повеќе причини, пред сè, заради здравјето. Забележано е дека, на пример, лесно флексибилните пластични играчки содржат фталати, кои се токсични за репродуктивните органи, ја нарушуваат работата на хормоните, предизвикуваат астма и алергии, што е потврдено и од педијатарот д-р Руша Бајиќ.

– Дрвените играчки генерално немаат остри рабови, па затоа ги штитат децата од повреди. Направени се од природен материјал, еколошки се, претежно се обложени со лак и природни бои, така што децата се безбедни и од таа страна. Понекогаш родителите попуштаат под притисок на нивните деца, па им купуваат шарени играчки без да помислат дека некои од нив содржат опасни материи, кои на долг рок може понекогаш да му наштетат на здравјето на детето – вели д-р Бајиќ.

Таа ги советува родителите да проверат дали играчката има ознака за рециклирање 3 (триаголник со број 3), бидејќи тоа е предупредување дека играчката е изработена од поливинил хлорид, ПВЦ-пластика и содржи фталати, токсични материи на кои се најчувствителни децата до 5 години, тинејџерите и бремените жени.

– Фталатите се испитувани на глувци. Докажано е дека имаат негативен ефект врз повеќе системи, особено кога станува збор за организмот на детето во развој, каде што клетките и ткивата се ранливи и чувствителни на токсини, а фталатите се практично токсини. Забележан е канцероген ефект, негативен ефект врз репродуктивните органи и црниот дроб. Родителите и секој што купува играчки треба да водат сметка дека фталатите влегуваат во телото на детето за време на играта. Овие токсини можат да ја влошат состојбата на астма и алергиски ринитис, а во контакт со кожата може да предизвикаат или да ја влошат веќе постојната егзема – предупредува д-р Руша Бајиќ.

Играчката како активирач на неплодност

Доколку детето стави в уста ваква пластична играчка, штетните материи се апсорбираат во крвта и на тој начин стигнуваат до репродуктивните органи, црниот дроб, градите.

– Кај машките особено се јавуваат предвремен пубертет и нарушувања на ткивото на тестисите, така што машките деца, а подоцна и мажите имаат побавна сперма, што ја намалува плодноста. Кај жените, тие предизвикуваат рак на дојка, тие ги напаѓаат практично сите чувствителни органи на токсини. Затоа советувам природни материјали и дрвени играчки. На детето треба да му се објасни дека дрвените играчки се подобри за играње, побезбедни и дека тие практично немаат негативно влијание врз здравјето. Ги советувам да се користат во колективните установи за деца, а родителите треба да ги проверат знаците за безбедност што се наоѓаат на самата играчка – вели д-р Бајиќ.

Предупредува и дека сите играчки треба редовно да се одржуваат поради здравјето на децата и да се изберат оние материјали што не привлекуваат прашина. Според д-р Бајиќ, дрвените играчки се добар избор бидејќи лесно може да се избришат со крпа, со малку алкохол и вода.

Не треба да се користат ниту меки топки, кукли и играчки и цел асортиман на играчки за на плажа. ПВЦ се испушта многу лесно, особено под дејство на топлина и создава масно чувство на рацете и специфичен мирис. Не значи дека секоја ПВЦ-пластика имаат фталати, бидејќи има замени за нив, но родителите се советуваат внимателно да ги погледнат наведените знаци на предупредување.

Изберете добра играчка

Добрата играчка мора да биде направена од природни материјали, да биде манипулативна и креативна, така што детето да може лесно да си игра со неа и на тој начин да развива моторни и интелектуални потенцијали. Играчката треба да биде избрана во однос на возраста на детето, на најрана возраст треба да се избегнуваат тешки и големи играчки, бидејќи дете од 9 месеци сè уште нема развиено моторички вештини за овој вид предмет.

– Најеколошки е да бидат направени од дрво, постаро дете може да користи и потешки и компактни играчки и оние што се различни. Препорачувам играчки со што е можно помалку бои. На предавања, велам дека роботите не се добри играчки, мислам на секоја играчка што работи на притисок, електрична енергија или батерии, бидејќи тие даваат готови решенија. Изберете ги за деца оние играчки што им нудат можност за тестирање, истражување. Детето не треба пасивно да ја користи играчката, туку да ја разбуди неговата љубопитност, да се запраша детето што можам да надградам или како да ја расклопам – вели логопедот Милица Вакиќ.

Дрвените играчки се добри, но кои играчки се незаменливи за детето?

Играчките со копчиња честопати го прават детето само набљудувач, ги задушуваат неговата креативноста и иницијативата, тврди Вакиќ.

– Не се добри играчките што прават сѐ сами, повеќе од детето. Добра играчка пред сѐ треба да биде безбедна, соодветна на возраста, лесно манипулативна и стимулативна за развојот. И, секако, без батерии. Но, морам да кажам дека омилена „играчка“ на децата се родителите, бидејќи тие се оние што имаат задача да го стимулираат и интригираат детето. Родителите треба да си играат со детето бидејќи тоа ужива кога си игра со нив. Овозможете му го на детето тоа мало задоволство.

Извор912

X