Секој месец, два до три дена пред мојот месечен циклус, мојата толеранција кон глупости и неправда се намалува. Додека некои ситуации едноставно ме иритираат повеќе од вообичаено, за други чувствувам бес, лудило и нешто што го сметам за апсолутно неприфатливо. Но, научив дека постои неверојатна моќ што може да се искористи пред мојот циклус. Ова е најдобро време за сведочење, собирање информации, откривање закопани мудрости и укажување на чест на мудроста на моето тело, емоции и интуиција.

Сепак, тоа не е време за акција. Акцијата доаѓа една недела подоцна, кога ќе се чувствувам посилна, подобро ќе ги регулирам моите емоции и ќе бидам ориентирана кон активности што ќе служат, наместо да саботираат. Со оглед на тоа што се наоѓаме среде пандемија, чуварите на мудроста, исцелителите и визонерите на светот, иако се под стрес, се поблиску до нивната моќ повеќе од кога било. Проблемот е што најмоќните чувари на мудроста, исцелители и визионери во светот се мајки, а мајките се меѓу најтешко погодените од стресот поврзан со пандемијата.

Мајки, моментално ги имаме седиштата од првиот ред. Како колектив, ги гледаме и чувствуваме болката, дисфункцијата, трагедиите и неправдите почесто, поакутно и поинтимно.

Нашите срца се постојано во пулсот на неисполнетите потреби на светот.

Но, бидејќи сме толку радикално потценети, занемарени и погрешно претставени од светот во кој живееме, ние како целина ја заборавивме нашата моќ. Постојано ни кажуваат дека на нашите внатрешни знаења не може да им се верува. Нѐ тераат да се чувствуваме дека ние сме проблемот. Нема да дозволам. Нема да дозволам никој да ја деградира интуицијата на мајката.

Драги мудри, уморни, мајки:

Сега е нашето време – не за преземање акција, туку за гледање низ тој превез и отворање на нашите срца кон скапоцените камења што се издигнуваат на површината.

Ова е време за длабоко слушање на она што го кажуваат нашето тело и дух.

Време е да ги прекршиме правилата и да создадеме свои рутини и ритам според она што најдобро одговара за нашите семејства.

Време е да се види сето она што со години го закопувавме под нашата презафатеност.

Време е да се реализираме за тоа што функционира, а што не функционира во рамките на нашата култура.

Ова е женски повик за акција, што значи никакво дејствување сè додека не сме подготвени и сè додека не добиеме доволно време за да ја слушнеме нашата интуиција, да ја повикаме мудроста на дивината и да побараме совет од нашите предци.

Верувам дека оваа фаза, овој уникатен момент од историјата, се обидува да нè преориентира кон нашата мудра и дива природа.

Потсетник за мајката која е чувар на мудроста, исцелител и визионер:

1. Твојата мудрост лесно е достапна под одредени околности и само ти знаеш кои се тие околности. Потребно ти е време за себе? Потребно ти е време да бидеш сама во домот? Потребите се различни и нема ништо лошо во потребата од специфична комбинација на околности за да ја искористиш твојата креативност и/или мудрост. Потруди се да издвоиш време и услови што ти се потребни за да се посветиш на себе и да откриеш како подобро да ги задоволиш своите потреби.

2. Твоите неисполнети потреби ја чуваат твојата моќ. Твојата способност да живееш од твоите вредности е директно поврзана со тоа колку се исполнети твоите потреби. Сфаќањето на твоите потреби и наоѓањето начини како да ги исполниш не е добро за тебе и за твоето семејство, туку е добро и за светот.

3. Твојот гнев е од суштинско значење. Тоа е доказ дека се грижиш, дека ги преминуваш своите граници. Наоѓањето здрав начин за ослободување од гневот ти овозможува да биде еден од твоите најголеми сојузници наместо твој непријател. Чувството на гневот како мајка и учењето да ја канализираш мудроста е многу поголем подарок за светот отколку да го потиснеш гневот или да се преправаш дека сè е во ред.

4. Ти си најсуштинскиот од сите суштински работници. Го знаеме ова длабоко во себе, но бидејќи тоа не е наратив на нашата култура, имаме тенденција да го доведуваме во прашање и да се сомневаме во нашата важност. Наше е да создадеме нов наратив.

5. Самодовербата, самоавторитетот и интуицијата можат да се зајакнат. Секојпат кога ќе го слушнеш тој мек глас, испраќаш порака до твојата интуиција дека е безбедно да зборуваш. Секојпат кога ќе постапуваш во согласност со твоите потреби и желби на срцето, малку повеќе ја лекуваш твојата врска со себе. Овој процес постепено ја продлабочува твојата самодоверба и го зајакнува твојот сопствен авторитет.

6. Поголемиот дел од твојата „вина“ е произведен. Тоа е резултат на несвесно согласување со токсичните патријархални норми и наративи. Следниот пат кога ќе се чувствуваш виновна за тоа што не можеш да им дадеш повеќе на твоите деца или го изгубиш трпението со нив, обиди се да запомниш дека се обидуваш да им ја дадеш на децата сета љубов, поддршка, разбирање, ангажман и менторство што треба да се дадат од цела заедница. Не си несоодветна. Ти си една личност која има многу улоги и на која ѝ е исперен мозокот да верува дека нешто не е во ред со неа кога не може да ја постигне таа цел.

7. Твоите несвесни одговори веројатно го водат твојот живот повеќе отколку што сфаќаш. Правиме секакви договори во текот на нашите животи без да сфатиме што правиме и без да ги разбереме потенцијалните долгорочни импликации на овие договори. Откако ќе станат свесни, можеме да ги испитаме и зрело и мудро да ги преработиме.

8. Премногу размислување нè оддалечува од мудроста. Најмудрите жени што ги познавам го чувствуваат својот пат кон вистината. Ова бара да влеземе во нашите тела и да излеземе од главата многу почесто отколку што се навикнати повеќето од нас, преку танц, секс, разиграност, медитација, јога…

Која неправда најмногу ве нервира во моментов? Што е особено неприфатливо за вас?

Дозволете им на овие чувства да ве водат кон вашите страсти, вашата основа и вашата вистина. Кои неисполнети потреби ги чувствувате најакутно?

Сфатете ги сериозно. Користете ги како водич.

Обрнете внимание, драги мајки. Осмелете се да погледнете под тој тенок превез. Со љубов, почит и здрава доза на бес,

Автор: Бет Бери
Извор912

X