Четиригодишни девојчиња посетуваат лекари поради проблеми со зглобовите предизвикани од дебелината. Податоците од матичните лекари во Велика Британија покажуваат дека девојчињата имале речиси двојно поголема веројатност да побараат помош за мускулно-скелетни проблеми отколку нивните врсници.

Податоците за 120.000 деца покажале дека најчестите проблеми се со колената и грбот, а лекарите предупредуваат дека се предизвикани од прекумерната телесна тежина. Истиот проблем не е забележан кај момчињата, велат истражувачите од Универзитетот „Квин Мери“ во Лондон.

Тие анализирале 63.418 деца на возраст од четири до пет години и 55.364 деца на возраст од 10 до 11 години. Приближно 8,9 отсто од момчињата биле дебели во споредба со 7,1 отсто од девојчињата, кога започнале со предучилишна возраст на четири години, што се зголемило на 19,9 отсто и 14,4 отсто соодветно, на шестгодишна возраст.

Откриено е дека 8 проценти од децата на возраст од шест години имале барем една проверка за проблеми со зглобовите, што е зголемување за 5 проценти од првиот преглед направен на четиригодишна возраст. Севкупно, девојчињата имаат поголема веројатност да имаат проблеми поврзани со зглобовите, според наодите објавени во Архивата за болести во детството во В. Британија.

-Се надеваме дека нашите наоди ќе ја зголемат свеста за важноста на лошото мускулно-скелетно здравје и ќе поттикнат понатамошни истражувања за разбирање на врската со дебелината кај децата – смета Никола Фирман од Универзитетот „Квин Мери“.

Фирман верува дека треба да се направи повеќе за да се спречи дебелината и потенцијално да се намали ризикот од мускулно-скелетна болка кај младите. Таа, исто така, предупредила дека лошата здравствена состојба на мускулно-скелетниот систем во детството има потенцијал значително да влијае врз квалитетот на животот во детството, но и во адолесценцијата и зрелата возраст.

Извор912

X