Како поранешен посредник за развод и сегашен семеен посредник, сум го слушнала секое оправдување што родителите го користат за да се чувствуваат подобро кога ќе се распадне нивното семејство.

Наведувам неколку од најчестите лаги што веројатно си ги кажувате себеси ако размислувате за развод.

Моите деца сакаат да сум среќен/а

Не, вашите деца сакаат нивните биолошки родители да се соберат, да се однесуваат како возрасни и да создадат стабилен, среќен дом за нив. Децата се фокусирани на сопствената среќа и детството им ја дава таа привилегија.

На моите деца ќе им биде подобро

Веројатно не. Истражувањата покажуваат дека децата чии родители се разведуваат доживуваат повисоки стапки на емоционални проблеми и проблеми во однесувањето. Тие, исто така, имаат поголема веројатност да доживеат малтретирање, без разлика дали тоа е целосна злоупотреба или сурова рамнодушност од возрасно лице кое не е поврзано со домот.

Мојот следен брак ќе биде подобар

Мала е веројатноста. Вториот брак и сите наредни имаат повисоки стапки на разводи од првите бракови. Зошто? Затоа што луѓето ретко се менуваат и имаат тенденција да ги повторуваат истите лоши однесувања. Плус, овие бракови се со мешани семејства, со што се зголемуваат драмата и конфликтот.

Мојот однос со моето дете нема да се промени

Да, ќе се промени. Родител кој не живее под ист покрив со неговото дете не може да има исто влијание врз животот на тоа дете како родител кој живее. Без разлика дали се работи за кошмар во 2 часот наутро или пожар во куќата, едноставно не сте тука за да си ја завршите работата.

Без разлика на причината за разводот, големи се шансите во одреден момент вашето дете да ви замери што сте го растуриле семејството. Уште полошо, вашето дете најверојатно ќе се обвинува себеси, рационализирајќи дека не е доволно за биолошките родители да ги надминат нивните проблеми.

Нема да се каам

Веројатно ќе се каете. Штом емоциите ќе се оладат и ќе имате дистанца, ќе погледнете наназад и ќе се запрашате дали требаше да работите повеќе за да ги спасите бракот и семејството. Ова жалење ќе се продлабочи кога ќе остарите и ќе сфатите дека никогаш нема да ја почувствувате гордоста што доаѓа со тоа што вашите деца и внуци ќе ви се восхитуваат како семеен патријарх или матријарх.

Разводот ќе ми ги реши проблемите

Ако имате деца, разводот нема да ги реши вашите проблеми; туку само ќе создаде нов сет на проблеми. Ќе се грижите за новата девојка на вашиот поранешен сопруг и дали таа ќе ви се јави ако вашето дете се разболи или се исплаши. Ќе се грижите за новото момче на вашата поранешна сопруга и дали тој е тој што го капе вашето дете.

Не залажувајте се. Мала е веројатноста вашиот поранешен сопружник да остане самец долго време, а штом ќе почне да се забавува, нема да имате контрола над непознатите луѓе кои влегуваат во животот на вашето дете.

Децата се издржливи и ќе се приспособат на новата ситуација

Мислите дека ова нема да влијае врз нив на долг рок? Децата не се приспособуваат, тие се трудат. Кога ќе им го растурите домот или кога ќе ги внесете вашите нови љубовни интереси во нивниот живот, тие емоционално се омаловажуваат и даваат сѐ од себе за да се справат со тоа. Сакале или не, сте ги научиле дека љубовта е несигурна. Како возрасни, тие деца имаат поголема веројатност да се разведат.

Се разбира, разводот не е секогаш лоша работа. Тоа е најдобриот начин на дејствување во некои случаи, како што се злоупотреба, неуправувани нарушувања на личноста и неверство. Има ретки случаи кога еден од сопружниците е целосно виновен и каде што на децата им е подобро да имаат деструктивен или опасен родител надвор од нивниот дом или дури и надвор од нивниот живот.

Автор: Дебра Маклод
Извор912

X