Децата што имаат примено три дози од вакцината ДиТеПер за голема кашлица можат да посетуваат градинка, но четвртата доза од вакцината ќе мора да ја примат најрано по шест месеци, соопшти денеска претседателот на Комисијата за заразни болести, д-р Александар Петличковски.

Д-р Петличковски рече дека не може да каже кога Министерството ќе достави известување до градинките, но може да се очекува тоа да биде денеска или во следните денови.
– Кај деца што примиле три вакцини во последните шест месеци и сега им следува ревакцина, која во стандардниот календар беше препорачано да се прима на една година, сега го кратиме тој период на шест месеци. Овие деца што ја завршиле примовакциналната серија во овие шест месеци треба да им биде дозволено да влезат со напомена дека оваа вакцина треба да ја примат по шест месеци најрано од примањето на третата доза – рече д-р Петличковски.
Состојбата со голема кашлица, како што кажа, во земјата не е добра и не е стабилна и во оваа состојба сме се довеле поради многу години наназад неодговорно однесување на многу граѓани.
-Оној податок од 50 проценти вакцинирани деца по градинките е поразителен за државата и тука мора многу да работиме – вели д-р Петличковски.
Посочи дека само во Скопје има над 170 деца и возрасни со голема кашлица и над 200 во државата со очекување дека тој број ќе расте.-Можно е во следниве недели да излеземе со построги епидемиолошки мерки, сѐ зависи од развојот на ситуацијата – рече д-р Петличковски.

Извор: МИА912

X