Експертот за родителство Серена објавила видео во кое тврди дека децата под 7-годишна возраст не можат да ги следат упатствата. Поради ова, нереално е да се очекува од нив да ги раскренат играчките кога ќе побараме од нив.

– До околу 7-годишна возраст мозокот на детето не ја развил способноста да слуша и да ги следи упатствата, така што не можете да очекувате 4-годишно дете да ги расчистува играчките – објаснила таа на „Тик-тк“.

Сепак, таа истакнува дека постојат некои трикови со кои можете да им помогнете на децата да научат да расчистуваат.

„Треба да ги искористите првите 7-8 години од животот на детето за да го научите да соработува и да прави одредени работи преку моделирање, обезбедување опции, извршување задачи и користење помалку од 5 збора кога давате упатства“, вели таа.

Нејзиното видео има повеќе од 135 илјади допаѓања.

„Навистина верувам дека секој родител треба да посетува некаков вид на образование што ќе му обезбеди вакви информации“, коментира едно лице. Има и такви кои истакнуваат дека нивните деца ги следат упатствата и ја чистат нивната соба иако се помали од 7 години.

„Малите деца се многу паметни и способни да направат се, само им треба вежбање и трпение“, тврди друг.

@familythriveparenting Children under 7 cant follow directions and listen every time, or even most of the time. #parenttips #parentsoftiktok #childdevelopment #parenting101 #gentleparenting #consciousparenting #positiveparenting #notlistening ♬ original sound – Joy

Извор912

X