Денес родителите „стануваат“ за да постават прашање само за своето дете. Децата го гледаат тоа и ќе го копираат во голем дел.

Родителите велат дека книгите се тешки, скапи и премногу здодевни за живот во кој се учи постојано.

Просветните работници не се занимаваат со тоа, тие имаат свои проблеми. Велат – мора да биде така, не можат да помогнат. Исто така, сметаат дека платите се мали, дека часовите се долги, дека е тешко, дека има многу бирократија, дека работат на три места. Родителите не добиваат впечаток дека имаат некаква поврзаност со тоа, имаат свои проблеми.

Просветните работници штрајкуваат, без поддршка од родителите. Што ќе им се, тие се неуки.

Родителите протестираат на интернет бидејќи не мислат дека училиштето може и сака да им помогне. Училиштето е чудовиште кое дава двојки.

Деца, вежбајте го грбот и исчистете ја меморијата од куп бескорисни факти.

Наставници, вежбајте да не ви треба ништо, бидејќи сѐ е скапо.

Родители, заштедете многу пари за бесплатно образование.

И не заборавајте едни со други да се гледате непријателски, тоа е клучот.

Нека излезат наставниците од групите на „Вибер“, тоа е оптоварување, каде пишува дека мора да се дел од тоа? Нека се оддалечат колку можат повеќе.

Старата добра поговорка, во свој полн сјај: „Додека двајца се караат, третиот користи“.

Автор: Снежана Голиќ/ педагог

Извор912

X