За околу 270 илјади средношколци и основци, меѓу кои и 20.000 првачиња, денес е последниот ден од учебната 2018/2019 година.

На учениците кои завршуваат деветто одделение им претстои запишување во средно образование. Првото пријавување во јунскиот уписен рок е на 17 и 18 јуни, а второто на 24 и 25 јуни.

Според Конкурсот на Министерството за образование наука, за учебната 2019/2020 година слободни се вкупно 35 690 ученички места.

 912

X