Најновите истражувања покажуваат дека зелениот чај е безбеден за употреба во текот на бременоста, со тоа што не треба да се претерува со количината.
Консумирањето зелен чај може да биде многу благотворно за здравјето поради богатството со антиоксиданси и нутритиенти. Иако се смета дека кофеинот во зелениот чај може да биде проблематичен за бремените жени, истражувањата покажуваат дека умерената консумација на зелен чај не е штетна за здравјето на бебето.
Сепак, пред да го вклучите зелениот чај во својата дневна рутина, секогаш е најдобро да се консултирате со својот лекар. Како што се препорачува, редовната консумација на која било храна или пијалак за време на бременоста треба да биде под надзор на лекарот.

Зелениот чај содржи кофеин речиси исто колку и еспресо и некои приготвени кафиња. Според Американското колеџ на акушери и гинеколози (ACOG), умерена консумација на кофеин (дефинирана како помалку од 200 милиграми на ден) нема да предизвика прерано породување, а чаша зелен чај содржи околу 30-50 милилитри на кофеин.
– Најголемиот број трудници можат безбедно да внесуваат 200 мг кофеин на ден. Сепак, бидејќи некои луѓе се почувствителни на ефектите на кофеинот, оваа препорака може да не важи за сите, па затоа најдобро е да се консултирајте со вашиот гинеколог – вели Кели Џонсон-Арбор, д-р, специјалист по токсикологија.
Количината на кофеин во зелениот чај може да варира во зависност од типот на чајот и времето на подготовка, па затоа проверете колку кофеин содржи вашиот зелен чај. Треба да следите и колку кофеин внесувате од други производи, како што се кафето, чоколадата итн.