Податоците на „Евростат“ покажуваат дека во Хрватска има сѐ помалку бракови и разводи. Во 2021 година имало 5.100 законски разведени бракови, што е значително помалку од претходните години. Просечното времетраење на разведените бракови е 15 години.

Одлуката за развод не е лесна, а некои избираат да останат во брак, дури и ако се незадоволни, заради децата. Сепак, дали таквите деца се среќни? На платформата „Редит“ се отворила дискусија на оваа тема откако еден човек ја објавил својата исповед. Поради друга жена размислува за развод, а повеќето му велеле дека треба да го спаси бракот заради заедничкото дете.

-Дали останувањето во брак во кој нема ништо, само за да живеат заедно мајката и таткото на детето иако и двајцата се несреќни, е подобро од разведени родители кога секој си го живее својот живот и учествува еднакво во животот на детето – прашал тој по низа непријатни реакции.

Одговорите ги понудиле возрасните чии родители се развеле кога тие биле деца.

-Децата на разведени родители имаат добри шанси за ментално здравје доколку родителите останат во нормална врска. Јас сум едно од тие деца – коментирал еден корисник.

-Како дете од таков брак, можам само да препорачам да се разведете што е можно поскоро – додал друг.

-Дефинитивно ќе биде подобро за детето ако има двајца среќни одвоени родители отколку несреќни заедно. На крајот на краиштата, тој ќе си замине еден ден, а вие ќе сфатите дека сте ги поминале најубавите години со личност која не ја сакате – вели трет.

-Како дете од проблематичен брак, а воедно и причина зошто тој е првенствено потпишан, посакувам да се разделеа барем дваесет години порано или никогаш да не се венчаа. И да немаа уште две деца после мене (да се разбереме, ги сакам до небо и назад), што дополнително ја комплицира работата секогаш кога беа на работ на разделба, па секогаш остануваа заедно само поради нас, децата, кои имаме доживотни трауми од нивното (особено мајчиното, ултратоксично) однесување, од кое дел продолжува и денес, иако сите живееме на различни адреси – напишало четврто лице.

-Како дете зачнато во обид да се спаси бракот, не дозволувајте децата да страдаат ако не се согласувате – вели петтиот.

-Да се ​​остане во нефункционален брак заради децата е најлошото нешто што можете да им го направите. Децата можеби се деца, но не се глупави и многу брзо почнуваат да сфаќаат дека нешто не е во ред, без разлика колку родителите се обидуваат да го скријат тоа. Како дете на разведени родители, можам да кажам дека брат ми доби трауми кои го следат до ден-денес затоа што видел и слушнал некои работи што не би требало да ги има и тоа оставило трага на него дури и во неговите 30-ти. Кога имав 11 месеци, мајка ми ја донесе најдобрата одлука што можеше да ја донесе и се разведе.

Се огласиле и луѓе што биле соочени со истата дилема како авторот на објавата.

-Како некој што излегол од брак во кој и двајцата бевме несреќни, искрено можам да кажам дека останувањето во каква било врска што ве прави несреќни е полошо за децата отколку да се разделите. Моето дете моментално има двајца родители кои не се расправаат пред него секојдневно. Живее во здрава средина, со едниот родител, но и другиот е секогаш тука. Ако нешто и треба, двајцата сме тука за неа. Одлуките за неа и понатаму ги носиме заедно, со договор. Нема да кажам дека ништо од тоа не би било можно ако останевме заедно, но шансата тоа така да беше и во тој случај едноставно беше микрошанса – рекол седмиот корисник на „Редит“.

-Разведен сум, со бившата сум во коректна врска и мислам дека како родители одлично се сложуваме. Не сме пријатели, едноставно така е подобро и поздраво, но имаме еден вид пријателски однос. Не можеш да бидеш добар родител/татко ако не си подготвен да се вклучиш и да бидеш тука со мајката на своите деца, за еден куп практични работи и ако трошиш пари себично на себе, а не на децата и домаќинството во кое живеат – објаснил друг маж.

-Постарата ќерка добро ја прифати целата ситуација, имаше неколку прашања, убаво ѝ објаснивме и толку, од мене слуша само убави работи за мајка ѝ, а колку што гледам, така е и од другата страна. Според мене, тоа е милион пати подобро отколку да слуша дека таткото или мајката ѝ е идиот (за жал, јас тоа го слушав целото мое детство). Дали беше лесно? Не. Дали поднесов огромни лични жртви за сега да биде добро? Да. Дали е тоа сто пати подобра одлука отколку да останеш во брак со некомпатибилна личност? Да. Дали беше голем ризик? Да. Мислам дека ако и двајцата не се подготвени да го стават своето его пред благосостојбата на децата, нема тука среќа. И реално, човек треба да има ниво на приход што може да го финансира разводот. Тоа не е евтин процес – заклучил тој.

Извор912

X