д-р Игор Ангелевски, стоматолог

д-р Игор Ангелевски, стоматолог

ПЗУ „Др Александра Асенова“ е-пошта: iangelevski@yahoo.com

Повеќе од авторот

Многу родители се грижат за тоа дали рендген-зраците се безбедни за децата

Денталните рендген-зраци за децата може да бидат од големо значење за откривање какви било проблеми скриени под површината на емајлот на забите и проблемите кои се во самата коска на вилиците и не се видливи со голо око. Многу родители се грижат за тоа дали се безбедни за нивните деца.

Добрата вест е дека со модерната технологија, стоматолошки рендген-зраци се побезбедни од кога било досега.
Во многу стоматолошки ординации, дигиталните Х-зраци во голема мера ги заменуваат старите филмски верзии. Тие се побезбедни затоа што испуштаат околу 80 проценти помалку зрачење од филмските рендгенски зраци. Всушност, нивото на зрачење од збир на дигитални Х-зраци е помало од нивото на зрачење на кое сме природно изложени во текот на еден ден.

При одлучувањето дали рендгенските зраци се неопходни за вашето дете, искусен стоматолог секогаш ќе ги мери ризиците со бенефициите, врз основа на индивидуалните околности на младите.

Предности на стоматолошките X-зраци

Додека рендген-зраците се дијагностички по природа, тие исто така претставуваат превентивна мерка, помагајќи да се забележат проблеми во устата на вашето дете пред тие да станат голем проблем.
Х-зраците, исто така, се неопходни за откривање проблеми, како што се проблеми со вилицата и коренот на забите. Откривањето на овие проблеми во рана фаза е од важно значење за ефективен план на третман. Без рендгенски зраци, проблемите што не се очигледни би можеле да останат недијагностицирани, што резултира со прогресивно влошување, дури и до степен на загрозување на целокупното здравје на вашето дете.
Пред стоматолозите да препорачаат рендген-слика, тие ја разгледуваат здравствената историја на вашето дете и извршуваат клинички преглед.

Во кои случаи стоматолозите се одлучуваат да направат рендген-слика:

-Дијагностика на присутни фамилијарни стоматолошки аномалии;
-Кариозни дефекти на забите;
-Проверка на лекуваните заби;
-Процена при повреда на забите по траума, удар, пад;
-Колку заби се присутни во устата;
-Утврдување дали недостигаат заби.

Преглед на поставеноста на забните зачетоци и позицијата на забите кои се во никнување
-Планирање на ортодонтски третман

Колку често може да се прават рендген-снимки?

Колку често треба да се изложуваме на рендгенски зраци варира во зависност од возраста и дали имаме историја на расипување на забите.
За деца, во зависност од тоа колкав индекс на расипување на забите имаат, препорачаната фреквенција е од секои 6 до 24 месеци. Но, во просек е добро да се направи снимка еднаш во 2-3 години.
Бидејќи треба да се преземат сите мерки на претпазливост за да се минимизира изложеноста на зрачење, треба секогаш да се користат заштитни тироидни јаки и престилки. Оваа практика се препорачува за деца, жени доилки и бремени жени.912

X