Колку пати сте кажале „Душо, ја зеде возачката дозвола? Сигурно повторно заборави да платиш струја? Не заборавајте да понесеш потопол џемпер за патувањето!“

Некои жени се однесуваат кон своите мажи како тие да не се способни да се грижат за себе и како да им се неопходни за да го поправат „нередот“ во нивниот живот. За нив прават работи што мажите самите треба да ги направат.

Ги бараат неговите клучеви низ станот, собирајќи ги работите што ги оставил зад себе. Претпоставуваат дека е расеан или отсутен и го бомбардираат со предупредувања што да прави или да не прави. Се грижат за активностите под претпоставка дека тој не е во состојба да ги изврши правилно. Една од моите клиентки рече дека нејзиниот сопруг навистина сака да ги мие садовите, но тој секогаш кршел нешто, па затоа само таа ги мие. Снаодливи, брзи и организирани жени без кои мажите не би можеле да живеат!?!

Сепак, ова однесување е една од најчестите грешки што ги прават жените и е многу деструктивно за партнерството. Кога го третирате мажот како мало момче, кога од него очекувате секогаш да биде неодговорен, тогаш тој и станува неодговорен.

Зошто жените се однесуваат вака?

Жените се воспитуваат со очекување дека нивната главна цел во животот е да се грижат за другите, а со тоа нивниот живот се врти околу активности кои водат кон зајакнување на другите, а не на самите нив. Дури и како девојки, тие се охрабрени и наградени за ваквото однесување. Додека растат, нивниот прв и единствен модел е нивната мајка. Гледајќи ја како се грижи за своето семејство, жените учат да бидат внимателни, да даваат, да простуваат, да се грижат за туѓите потреби повеќе отколку за нивните. Ако мајката била „мајка“ за таткото, тоа ќе го зајакне верувањето дека на тој начин жената треба да се однесува кон својот сопруг. Кога ќе пораснат, копнеат да му станат незаменливи на својот маж, да му станат потпора во животот. Повеќето жени се цврсто убедени дека мажите сакаат да се грижат за нив. Клиентките често ми велат дека не знаат како би живееле нивните сопрузи без нив. Би живееле – и тоа како! Но, додека сте вие ​​наоколу, толку способни, зошто би си ги засукале ракавите?

Дали мажите се жалат кога жените се однесуваат мајчински? Многу ретко. Тие растат со грижлива мајка, а кога ќе пораснат, ѝ дозволуваат на својата девојка или сопруга да ја продолжи таа улога. Ако мажот не ја добил сета љубов и внимание што му биле потребни од мајка си, со задоволство ќе ве остави да ја „завршите работата“.

И на почетокот тоа е наградно, но во суштина деструктивно влијае врз партнерството. Во одреден момент мажот ќе почне да се спротивставува. Отпрвин нема да протестира, дури ќе тврди дека ве обожава поради вашата грижа и внимание. Сепак, на крајот ќе престане бидејќи повеќето мажи имаат потреба во одреден момент да ја прекинат врската со мајката. Во бракот, мажите се чувствуваат како млади мажи кои сакаат да ги напуштат родителите и да станат независни. Сакаат слобода, сакаат да дишат. Со мајчинското однесување го претворате партнерот во неодговорно суштество. Ова е маѓепсан круг. Го третирате како дете, тој се однесува неодговорно.

Конечно, мајчинското однесување ја убива страста. Колку романтично се чувствувате кога ќе го погледнете вашиот маж навечер и ќе си помислите „повторно не можеше да ги најде клучевите, не може ништо без мене, не можам за ништо да се потпрам на него“. Ова е една од причините за незадоволителниот сексуален живот во бракот.

Што да се прави? Престанете да го правите за него она што тој може самиот да го направи. Тоа значи следниот пат кога ќе ве праша каде се клучевите од автомобилот, кажете дека не знаете и дека треба сам да ги побара. Кога ќе остави куп алишта на подот, не земајте ги, туку прескокнувајте ги со денови како што прави тој. Ако редовно крши нешто додека ги мие садовите, жртвувајте половина од садовите додека не му се смачи, или додека не пресметате колку го чини семејниот буџет неговото невнимание.

Отпрвин, вашиот живот ќе стане хаотичен. Но, тоа е цената што треба да ја платите ако сакате да дојде денот кога двајцата ќе пораснете.

Однесувајте се кон него како кон возрасен, што значи – одговорен. Кога ќе почне да заборава состаноци и обврски, жалете се за тоа, но гледајте си ја својата работа.

Одлучете кои обврски сакате да му ги препуштите и не преземајте ги дури и кога е лабав во исполнувањето. На пример, рекол дека ќе резервира маса во ресторан, но се јавил предоцна и сè било зафатено. Кога ќе ви го каже тоа, кажете: „Штета! Ќе бидам подготвена во осум како што се договоривме. Сигурна сум дека некако ќе се снајдеш. Чао, се гледаме!“

Предупредување! Кога ќе видите дека очигледно греши, ќе бидете во искушение да ги преземете работите во свои раце. Немојте да се обидувате да го спасите. Оставете го сам да прави грешки и сам да се справи со последиците. Способен е и за тоа. Основното правило е да се остане доследен во овие ситуации. Не е лесно да се откажете од мајчинските навики, но кога ќе го направите тоа, повеќе ќе се чувствувате како жена, а вашиот партнер повеќе како маж.

Автор: Јасенка Југовиќ

Извор912

X