Интровертните деца се издвојуваат од врсниците не само поради нивната привидна „необичност“.

-Изразените екстроверти се активни, друштвени, често се во центарот на вниманието – во случај на неволја, екстровертите се обраќаат кон други луѓе за помош, склони се кон демонстративни манифестации и зависат од надворешни процени. Интровертите се токму спротивното, обично се повлечени, склони до степен на осаменост, закрепнуваат во самотија, па и малку зависат од надворешните процени. Во исто време имаат и многу предности – вели психологот Љубов Григорович.

Како може родителот да открие дали неговото дете е интровертно?

-Дали вашето дете ја избегнува активната комуникација уште од рана возраст? Дали останува рамнодушно на голем број играчки и избира само неколку омилени? Дали тешко се навикнува на нови работи и не сака изненадувања и промени? Без паника! Најверојатно вашето дете е интроверт – вака Евгенија Глебова, клинички и когнитивен психолог, ги уверува сите загрижени родители кои однесувањето на својот син или ќерка го сметаат за „чудно“.

На која возраст можете да препознаете дека детето е интровертно?

Евгенија Глебова објаснува дека постојаните и очигледни знаци на интровертност се појавуваат во основно училиште. Сепак, првите карактеристики може да се забележат порано. За ова зборува Елена Балакирева, детски психијатар, раководител на одделот за детска психијатрија во Русија.

-Тоа се карактеристики во интеракцијата и комуникацијата со врсниците, пa по правило стануваат забележливи на игралиште. Интровертните деца се затворени и се фокусирани на сопствениот внатрешен свет, претпочитаат мирни, тивки игри и креативни активности.

Според Елена Балакирева, воспитувачите, а подоцна и наставниците, ја забележуваат „погодноста на таквите деца“:

-Тие не предизвикуваат проблеми, имено, не прават бучава, не ги вознемируваат другите ученици и не го нарушуваат редот за време на паузите. Но, и други карактеристики се забележливи кај таквите деца: одредена напнатост, сомневање во себе, прекумерна грижа, анксиозност, која често се меша во носењето одлуки, говор на сцена или одговарање на табла. Но и покрај посебностите во карактерот, однесувањето, постапките – говориме само за типот на личноста, а не за патологија од која треба да се плашиме.

Зошто на родителите им е полесно да одгледуваат интровертни деца?

Евгенија Глебова забележува дека родителите на екстровертни деца понекогаш им завидуваат на родителите на интровертни деца:

-Тие имаат свои непобитни сили. Секако, зависи од тоа како ја толкувате оваа ситуација, но сепак можеме да ви кажеме неколку причини зошто родителите на интровертите може да се наречат среќни.

Според психологот, детето со интровертност е претпазливо за нови информации, нови луѓе и промени:

-Овој квалитет му помага на детето да биде селективно во односите, новите познанства и изборот на активности. Како овие деца да имаат вграден, ефикасен безбедносен систем. Родителите можат да бидат сигурни дека детето нема да влезе во неволја, дека нема да замине со непознат и дека ќе биде многу внимателно.

Евгенија Глебова, исто така, истакнува дека интровертите сакаат тивко и без брзање да ја разберат темата што ги интересира:

-За нив велат: „Каде си ги оставил, таму ќе ги најдеш.“ Со нив шеташ мирно – ако ти се оддалечи детето некоја минута, нема да трча никаде по толпата деца. Ќе учи предмети со страст за да навлезе до дното на нештата – важно му е да разбере како функционираат и зошто е така како што се тврди, а не поинаку. Овие деца избегнуваат бучни друштва и не бараат постојана промена на впечатоците. Во оваа состојба родителите не мора да се грижат за тоа како да го забавуваат таквото дете – на интровертот му е удобно сам, доволно е само да не му пречите и да не го одвлекувате од активноста што го интересира.

Најголемите силни страни на интровертните деца во училиштето и животот

Психологот, професор Љубов Григорович вели дека интровертите се помалку подложни на надворешни влијанија, што значи дека се поотпорни на негативни, асоцијални влијанија.

-Нивниот ум е потешко да се манипулира. Тие се подобри во развивањето на сопствената позиција и држењето до неа – и покрај обидите да ги убедат во спротивното. Интровертите се повредни. Квалитетот на нивната работа е обично повисок од оној на екстровертите. Тие се способни да се концентрираат и да навлезат длабоко во работите. Тие се и пооригинални, имаат помалку стереотипи, „имаат свој стил“, нивните дела се препознатливи и индивидуално уникатни. Интровертите имаат големи способности за самомотивација, самоподдршка и саморазвивање. Тие се способни да ја регулираат својата состојба, навреме да ја почувствуваат опасноста од преоптоварување и можат да се грижат за себе.

Како да изградите врска со интровертно дете

Детскиот психијатар Елена Балакирева уверува дека најважно е да го прифатите вашето дете со ваков тип личност:

-Не треба да се обидувате да го поправите и промените детето, тоа може да биде трауматично. Треба да ја прифатиме неговата независна желба да ја напушти зоната на затвореност и да помогнеме во градењето односи во тој момент. Во основно училиште, на детето може да му биде тешко да се приспособи, па во такви случаи може да се препорача постепено да му се приклучува на тимот. Психологот ќе ви помогне да најдете можни начини да се приспособите, да ја промените околината, да комуницирате со други луѓе и да помогнете при создавањето удобно опкружување дома.

Во исто време, важно е да се разбере дека секое дете е индивидуално, а интровертноста не е ментално нарушување. Елена Балакирева препорачува да се биде внимателен кон интровертните деца, бидејќи тие често не зборуваат за нивните проблеми.

-Потребно е да се биде трпелив со потребите на детето и неговата неподготвеност за комуникација да не се смета за протест или каприц, туку како избор кој мора да се земе предвид. Најважно за родителите е да ги видат можностите на детето и да му помогнат да го реализира својот потенцијал – објасни детскиот психијатар.

Евгенија Глебова истакнува дека во адолесценцијата е интересно да се дружите со интровертни деца:

-Ако родителите создадат топла атмосфера во семејството, тогаш нивната награда ќе биде светла и длабока личност на интровертниот тинејџер. До оваа возраст тие веќе имаат стекнато големо искуство во анализата на информации. Како резултат на тоа, тие можеби подобро ги разбираат одредените животни теми од нивните родители. Тие се доста независни и знаат како да се справат со тешкотиите, а во тоа помага нивната желба да бидат независни од другите луѓе. Повеќе се заинтересирани да најдат решенија за сложени проблеми, па често од нив се бара помош. Интровертните деца создаваат атмосфера на смиреност, сигурност и предвидливост околу нив. Но, немојте да се залажувате, се разбира, интровертите имаат и тешки карактеристики. Тие не се совршени, како сите ние.

Извор912

X