Јас и мојата сопруга почнавме да одгледуваме орхидеи пред повеќе од 35 години. Ја купивме нашата прва орхидеја и ја донесовме дома во Минесота. Ја сакавме таа орхидеја!

Набрзо откако стигнавме дома, лисјата почнаа да пожолтуваат и почнаа да паѓаат. Набргу потоа овена. Што тргна наопаку? Ја сакавме премногу. Излегува дека премногу сме ја полевале со вода. Да, можеш премногу да сакаш нешто, а тоа прави штета. И со децата разликата не е голема. На децата им треба негување за да процветаат, но премногу негување може да стане прекумерно негување, а прекумерното негување станува прекумерно уживање во детството. И покрај тоа што може да изгледа добро, прекумерното негување ги спречува децата да станат успешни и самоуверени.

Негување е сите начини на кои ги обезбедуваме меките потреби: љубов, допир, топлина, внимание, поддршка, стимулација, препознавање и одговор. Претерувањето со прекумерно негување не е премногу добра работа. Станува збор за грижа која задушува и го става детето во ризик да стане егоцентрично и разгалено, а исто така го спречува да стане компетентно.

Претставете си една инка. На врвот се сите термини што моментално се користат за прекумерно негување: хеликоптер-родителство, прекумерен заштитник, премногу вклучен, косилка, тигар-родител, а на дното се наоѓа терминот прекумерно негување.

Овој термин ја доловува функцијата на сите овие различни стилови на родителство. Едно нешто што им е заедничко е да прават премногу за своето дете, да го задушуваат, сето тоа со добра намера, сите да го сакаат најдоброто за своето дете и да не сакаат нивното дете да пропадне или да доживее непријатни чувства кои се нормален дел од животот.

Ризиците од прекумерното негување

На прашањето кои вештини недостигаат бидејќи нивните родители правеле работи наместо нив кога биле деца, испитаниците го пријавиле следново:

 • Комуникација
 • Вештини за врски
 • Домашни вештини
 • Ментални и лични здравствени вештини
 • Вештини за донесување одлуки
 • Вештини за управување со пари и време
 • Учење како да се биде одговорен

Проблеми со менталното здравје поврзани со прекумерно негување

Овие проблеми со менталното здравје се поврзани со полнолетни жени кои доживеале прекумерно негување:

 • Депресија
 • Анксиозност
 • Емоционална регулација
 • Употреба на алкохол

Знаци дека користите прекумерно негување

Размислете како комуницирате со вашето дете. Ако редовно правите нешто од следново, веројатно претерано го негувате, што може да го отвори патот за проблеми во иднина.

 • Вие ги биете битките на вашето дете.
 • Ги пишувате неговите домашни задачи.
 • Вие им држите предавања на нивните тренери.
 • Ги држите децата на краток „поводник“.
 • Вие сте слугинката во домот.
 • Се обидувате прекумерно да го заштитите.

Дали можете премногу да ги сакате своите деца? Да, можете премногу да сакате нешто, а тоа прави штета. На децата им треба негување, а децата цветаат ако се негуваат. Но, кога децата се претерано негувани, задушени и презаштитени, тоа станува претерано уживање во детството. Прекумерното негување ги спречува децата да станат успешни и самоуверени.

Автор: Дејвид Џ. Бредехофт
Извор912

X