Само затоа што го доите вашето бебе, не значи дека повеќе не треба да обрнувате внимание на знаците за плодност. Без разлика дали сте подготвени да се обидете да зачнете со друго бебе или се надевате дека ќе избегнете бременост, можеби сте љубопитни како доењето влијае врз вашата цервикална слуз.

Кога се обидував да забременам, знам дека станав како таен агент кој ги следи сите знаци. Ништо не можеше да помине незабележано. Сепак, тоа беше во периодот кога се обидував да забременам. Кога доев, воопшто не се грижев за тоа.

Како доењето ја менува цервикалната слуз

Доењето обично го менува моделот на цервикалната слуз на која можеби сте биле навикнати пред да забремените, вели Џада Шапиро, овластен советник за лактација, дула за раѓање и по породување. Повеќето жени кои се наоѓаат во нивниот плоден период имаат цервикална слуз која е слична на конзистентноста на белките од јајце: растеглива, тенка и еластична. Сепак, таа конзистентност може да биде различна ако доите. „За време на лактацијата, високите нивоа на хормонот пролактин, кој помага да се направи млекото, ги потиснуваат хормоните за овулација, па со тоа и многу мајки кои исклучиво дојат (што значи дека секоја храна за бебето доаѓа од вашето тело) ќе имаат посува или помала количина на цервикална слуз“, објаснува Шапиро.

Ова е поткрепено и во „Журналот за човечка лактација“, каде што се наведува дека кога жената дои, недостигот на овулација ги намалува количеството и квалитетот на цервикалната слуз, додека не се врати циклусот. Циклусот обично се враќа откако бебето ќе почне да се храни поретко – помеѓу четири и шест месеци по породувањето – и може да потрае еден месец или повеќе, па да се врати вашата плодност, а вашиот циклус да биде стабилен и поредовен.

Доење и плодност: да, можете да забремените додека доите

Ако забележите дека имате цервикална слуз што укажува на плодност, но вашиот циклус не се вратил, можеби имате овулација и може да забремените. Луѓето кои исклучиво дојат имаат мали шанси да забременат, но тоа не значи и нула шанса, објаснува Андреа Тран, меѓународен консултант за лактација и регистрирана медицинска сестра. „Следењето на цервикалната слуз ќе ѝ помогне на мајката да знае дека е плодна, поради промените што се случуваат на самата слуз“, додава Тран.

И, се разбира, ако забележите вистинска промена во вашиот исцедок, надвор од она што е нормално за вас, пред да имате деца или по породувањето, јавете се кај вашиот гинеколог за да ја елиминирате можноста за инфекција или некоја друга причина. Во спротивно, со текот на времето сè треба да се врати во нормала.

Автор: Џада Шапиро/Андреа Тран

Извор912

X