Евгениј Комаровски, доктор по медицински науки, телевизиски водител и автор на многу книги за деца, на своите следбеници на социјалните мрежи им сподели совети за тоа како да препознаат „шарлатански лекови“

Карактеристики на рекламите за шарлатански лекови:

– Лични искуства за тоа како средството му помогнало на Мики, Лазар, Петар, без наведувања на изворот на истражувањето.
– Приказни за тоа како лекот бил долго време тајна, бидејќи лекарите се плашеле дека ќе останат без работа.
– Единствена технологија, ретка билка, малку познато животно кое живее на пуст остров. Рецепт од древна Индија, воена тајна.
– Сè е целосно природно.
– Брзи резултати и, се разбира, без нуспојави.
– Лекува разни болести.

Ако сте виделе нешто вакво – насмевнете се и прескокнете го, барајте друга содржина! Не вршете експерименти врз себе, а пред сè не ризикувајте го здравјето на вашето дете.
Ова веројатно не се однесува за вас и вие не сте такви, но меѓу вашите познајници, пријатели, роднини, можно е да постојат љубители на чудесни лекови. Реклами за овие лекови ќе најдете во весниците, списанијата, телевизијата и се разбира на интернет.
Треба да знаете дека постојат многу лажни средства наменети за оние што се лековерни, кои ја сакаат нестандардната медицина. Не е тешко да ја откриете измамата: доволно е да ги препознаете клучните зборови, фрази со кои измамниците се обидуваат чесниот свет да го свртат против фармакологијата и да го вплеткаат во својата мрежа.912

X