Во четвртата недела по вашата последна менструација можете да проверите дали сте бремени. Почекајте до крајот на неделата и купете домашен тест за бременост во аптека. Имајте на ум дека повеќето од нив можат да откријат бременост дури во петтата недела, па ако го направите тестот сега, може резултатот да е лажно негативен.

Бебе

Ако сте бремени, вашето бебе сега е со големина на зрно афион, помало од 1 милиметар. Оплодената јајце-клетка, која веќе влезе во ембрионската фаза, е прикачена на ѕидот на матката и продолжува да се развива. Во следните десет недели или до почетокот на второто тримесечје од бременоста ќе почнат да се развиваат сите органи на бебето. Вашата оплодена јајце-клетка, зиготот, сега е топка со 32 клетки со големина на семе од афион. Во овој период клетките се делат на три различни слоја од кои ќе се развијат внатрешните органи и кожата на бебето. Должина на бебето: околу 0,03 сантиметри до 0,10 сантиметри. Тежина на бебето: помалку од 1,15 грама.

Мајка

Во исто време се развива и плацентата, органот преку кој бебето во стомакот ќе добива кислород и хранливи материи до раѓањето. Преку плацентата бебето е изложено на сѐ што мајката внесува во своето тело, па затоа треба да се погрижите тоа да е добро и за вас и за неа. Време е да ја зголемите дозата на фолна киселина или да почнете да земате мултивитамински додаток на храна за трудници. Поради интензивниот развој, ова е многу чувствителен период и многу идни родители одлучуваат да почекаат до второто тримесечје за да му ја соопштат радосната вест на светот.

Извор912

X