Капењето на децата не е само дел од секојдневната рутина, туку и посебен момент кој со соодветна подготовка и сигурност може да стане незаборавен. Ова се совети за безбедно и пријатно капење на нашите малечки.

Зачестеност на капењето

Клучно е да се воспостави правилна рамнотежа во зачестеноста на капењето. Се препорачуваат три до четири капења неделно, приспособувајќи се според потребата, врз основа на активноста на децата и чувствителноста на кожата.

Температура

Температурата на водата е важна за удобно капење. Се препорачува топла вода бидејќи може да ги опушти децата. Важно е да се постигне правилната рамнотежа, па затоа треба да избегнуваме премногу топла или ладна вода бидејќи тие можат да го направат капењето доста непријатно.

Нежни производи

Изборот на производи за капење е поважен отколку што мислиме. Клучот е да изберете благи сапуни и шампони без мирис, за да избегнете иритација на чувствителната детска кожа.

Темелно сушење

Рутината по капењето е исто толку важна. Треба да се погрижиме нашите деца да бидат темелно исушени, посветувајќи посебно внимание на главата и на стапалата.

По капењето, децата треба да ги завиткаме во удобна крпа и да одржуваме топла средина. Овој едноставен чекор може да го подобри благотворното дејство на капењето.

Извор912

X