Десетгодишно дете има болка во десното уво при нуркање. Оваа болка најчесто се јавува кога е подолго време под вода или кога брзо се нурнува до дното и назад. Не се жали дека нешто му пречи надвор од нуркањето, но не се жали и дека слухот му е послаб на тоа уво. Зошто се случува ова, со кого треба да се контактира за помош?

Што може да го повреди увото?

Увото може да боли „на неколку нивоа“.

Ако одиме од надвор кон внатре, првото место што може да боли е надворешниот ушен канал. Тој е прв во контакт со надворешниот свет, па е цел на разни „напаѓачи“ кои можат да предизвикаат болка. Кожата на овој канал е богата со рецептори за болка, па затоа не е невообичаено детето да се жали на болка однадвор. Во овој канал нормално се создава церумен – „смола“, која кај некои деца може да биде во навистина големи количини. Понекогаш има толку многу што може целосно да го затвори надворешниот слушен канал.

А тапанчето е полно со нервни завршетоци, па може да биде и болен фокус. Секоја иритација на тапанчето е навистина болна. Увото од „внатрешната страна“ на тапанчето многу поретко боли – таму бројот на „приматели“ на болка е мал, но процесите што се случуваат во средното уво можат да го иритираат тапанчето и на тој начин да создадат болка.

Која е врската помеѓу нуркањето и болката?

Кога нуркаме, притисокот на водата врз нашето тело се зголемува. Колку сме подлабоко, толку е поголем притисокот. Ова го зголемува притисокот во увото, како и притисокот врз тапанчето, што може да предизвика болка. Поретко се случува при нуркање церуменот (смолата) во надворешниот ушен канал да се „напие вода“, па да отече и да боли. Меѓутоа, за време на нуркањето оваа болка може да се зголеми поради притисокот на водата на овој „приклучок“ во увото, кој може да се движи и всушност да создаде болен стимул.

Зошто не го боли додека плива иако ја навлажнува главата?

Овој индикатор речиси сигурно исклучува „приклучок“ на смола во надворешниот слушен канал. Ако ова беше причината, увото на детето ќе го боли не само додека нурка, туку и кога плива и ја потопува главата. Детето не се жали на губење на слухот на тоа уво (иако тоа мора да се земе со резерва), што исто така е против церуменот (смолата) како причина за болката. Доколку причината за овие проблеми била прекумерната количина на „смола“ во увото, детето би се пожалило дека „има нешто во увото“ дури и кога не е во вода. Тоа чувство во увото е многу карактеристично и десетгодишно дете јасно го препознава.

Како прецизно да се открие причината за болката?

Речиси е сигурно дека иритацијата на тапанчето е причина за проблемите на вашето дете. Тоа што подолгото нуркање, како и наглото „нуркање“ во длабочина ја засилува болката оди во прилог на болката која потекнува од тапанчето. Која е вистинската причина за болката ќе открие специјалист за уво, грло и нос. Затоа треба да се јавите кај специјалист кој преку целосен преглед ќе ја утврди вистинската причина за болката. Тогаш најчесто се проверува слухот на двете уши, па ќе се провери тврдењето на детето дека нормално слуша на тоа уво.

Не дозволувајте вашето дете да нурка додека не посетите специјалист! Нема потреба да го изложувате детето на болка, но нуркањето може да го влоши процесот што предизвикува непријатност.

Автор: д-р Горан Вукомановиќ

Извор912

X