Очекувате близнаци, тројки или повеќе? Да се биде бремена со повеќе од едно бебе може да се случи спонтано или по третмани за плодност, како што е ин витро оплодувањето (ИВФ).

Носењето повеќе од едно бебе во утробата го менува она што експертите очекуваат дека ќе се случи со вашата бременост, како и дел од грижата што ќе ја добиете.

Дали бременоста со повеќе бебиња ќе биде иста?

Основите за здрава бременост сè уште важат: добро балансирана исхрана со многу овошје, зеленчук, протеини и зрнеста храна за да им ја дадете на вашите бебиња потребната енергија за да растат. Земајте дневни пренатални витамини и одете на сите закажани прегледи, вклучувајќи ги и оние со специјалисти. Исто така, прашајте го вашиот гинеколог дали ви е потребно да земате дополнителна доза фолна киселина или други есенцијални витамини или минерали поради вашата повеќекратна бременост.

Пожелно е да побарате некој центар кој нуди информации за мајките што носат повеќе од едно бебе.

Дали треба да ме прегледа специјалист?

Може да ја започнете пренаталната грижа со вашата медицинска сестра-акушерка или лекар, но бидејќи повеќекратните бремености имаат повеќе потенцијални ризик-фактори, може да ви биде побарано да остварувате барем една посета на перинатолог, лекар кој е специјализиран за бремености со висок ризик. Исто така, очекувајте да имате дополнителни проверки, вклучувајќи дополнителни ултразвук-прегледи по потреба за да се осигурите дека вашите бебиња добро напредуваат.

Овие специјалисти ќе ви спроведат тестови, ќе ги прегледаат вашите резултати и најверојатно ќе направат ултразвук за да го следат растот на вашите бебиња, да ја испитаат плацентата(ите) и да внимаваат на какви било компликации што може да ги развијат бебињата. Тие ќе разговараат за сите грижи што може да се појават во врска со растот и развојот на бебињата, ќе препорачаат дополнително тестирање и ќе ја следат вашата бременост.

Дали порано ќе се породам?

Општо земено, жените што носат повеќе бебиња почнуваат да се породуваат пред полни 40 недели од бременоста. Повеќето близнаци се раѓаат до 38. недела; околу половина од сите близнаци се родени пред 36. недела. Колку е поголем бројот на бебиња што ги носите, толку е поголем ризикот од породување порано.

Ако носите повеќе од 1 бебе, исто така сте изложени на поголем ризик за предвремено породување, како и за прееклампсија – состојба во која вашиот крвен притисок се зголемува и може сериозно да се разболите ако вашите бебиња не се родат. Вашиот лекар ќе внимава и ќе согледува дали ќе почнете да покажувате какви било ризици или знаци на предвремено породување или прееклампсија.

Колку порано се родат вашите бебиња, толку е поголем ризикот за нив, па можеби ќе треба да бидат сместени на одделението за неонатална интензивна нега пред да ја напуштат болницата. На бебињата родени порано често им е потребна помош при дишењето, стабилизирање на нивната телесна температура и хранењето.

Секоја недела од бременоста е од суштинско значење за здравјето и развојот на вашето бебе – колку порано се раѓаат вашите бебиња, толку е поголема веројатноста дека ќе им треба дополнителна медицинска помош за да созреат и да добијат тежина пред да дојдат дома.

Дали ќе треба да се направи царски рез?

Околу половина од сите близнаци се раѓаат вагинално, а половина со царски рез. Вашиот ризик од раѓање со царски рез се зголемува врз основа на вашата возраст и бројот на бебиња што ги носите. Постарите мајки и мајките што носат повеќе деца имаат поголема веројатност да имаат царски рез дури и ако едно од бебињата прво се роди вагинално. По породувањето, само околу 40% од сите близнаци се позиционирани со главата надолу во утробата.

Разговарајте за вашите опции за раѓање со вашиот лекар и знајте дека можеби ќе треба да бидете флексибилни за да ги добиете најдобрите резултати за себе и за бебињата. Многу мајки што носат повеќе бебиња се одлучуваат да напишат план за раѓање кој ги изразува нивните желби за сите можни начини на раѓање.

Колку тежина треба да добијам?

Бидејќи носите повеќе од 1 бебе, ќе се здебелите поради дополнителната тежина на секое бебе, како и поради нивната плодова вода и плацентата. Вашето тело, исто така, ќе го зголеми волуменот на крвта за да ги нахрани вашите бебиња.
Според Националната академија на науките во САД, колку тежина ќе добиете кога носите близнаци, зависи од вашата тежина пред бременоста и индексот на телесна маса. Во зависност од тоа каде спаѓате на стандардната табела за БМИ, треба да ги добиете следниве резултати со близнаците:

Здраво: 15-25 килограми
Прекумерна тежина: 14-23 килограми
Дебели: 11-19 килограми

За секое бебе над 2, додајте уште 4 килограми на овие препораки. Ова не е време да ја „чувате својата фигура“ – зголемувањето на телесната тежина со повеќе бебиња е од суштинско значење за нивното здравје.

Какви информации треба да добијам од мојот лекар?

-Колку често ќе имам пренатални прегледи?
-Колку килограми ми препорачувате да добијам со оваа бременост?
-Дали има други специјалисти што ќе треба да ги видам за време на бременоста?
-Дали има некои дополнителни тестови што ќе ми требаат за време на бременоста?
-На кои знаци или симптоми треба да внимавам што може да укажуваат на проблем со едното или двете бебиња?
-Дали ќе биде возможно да ги родам моите бебиња вагинално? Која е веројатноста да ми треба царски рез?
-Дали болницата каде што ќе се породам има оддел за неонатална интензивна нега?
-Ако мојата бременост остане здрава за мене и моите бебиња, колку долго мислите дека ќе ги носам пред да почне породувањето?
-Колку долго мислите дека можам да продолжам да работам?
-Можеме ли јас и мојот партнер да продолжиме да имаме сексуални односи?

Автор: Бренда С. Брусард

Извор912

X