Бета хемолитичен стрептокок од групата Б – БХСВ (Streptococcus agalactiae) е Грам-позитивна бактерија која го колонизира гастроинтестиналниот и генитоуринарниот тракт. Во САД, БХСБ е најчеста причина за смртност кај новороденчињата.

Познато е дека БХСБ предизвикува и инфекции со ран и доцен почеток кај новороденчињата, но сегашните интервенции се ефикасни само во спречување на болеста со ран почеток. Инфекциите со ран почеток на БХСБ се јавуваат во првата недела од животот, додека болеста со доцен почеток се јавува по првата недела од животот.

Како се добива стрептокок за време на бременоста?

Главниот ризик-фактор за ран почеток на БХСБ инфекција е колонизација на мајчиниот генитален тракт со стрептококи од групата Б за време на породувањето. БХСБ е нормална флора на гастроинтестиналниот тракт, за која се смета дека е главен извор на колонизација на мајките. БХСБ културите треба да се земаат со секоја бременост бидејќи колонизацијата може да биде привремена.

Позитивна БХСБ инфекција на уринарниот тракт во кој било момент од бременоста е индикација за тешка колонизација и овие пациенти треба да примаат антибиотска профилакса дури и ако културата на БХСБ е негативна помеѓу 35 и 37 недели.

БХСБ колонизација има фреквенција од 10-30% во бременоста.
Во текот на последните 20 години, развојот на скринингот за колонизација на БХСБ, интрапарталната профилакса и секундарната превенција на раната БХСБ болест, резултирала со значително намалување на инциденцата на рана БХСБ инфекција.

Главниот пат на неонатална рана ГБС инфекција е вертикален пренос од колонизирани мајки за време на минување низ вагината, додека трае породувањето. Повеќето бебиња изложени на БХСБ за време на раѓањето стануваат колонизирани и не развиваат знаци или симптоми на БХСБ инфекција.

Предвремено родените бебиња имаат поголема веројатност да развијат инфекција со стрептокок отколку бебињата родени во термин, бидејќи нивните тела и имунолошкиот систем се помалку развиени.

Двата типа на ГБС болест кај бебињата се:

-инфекции со ран почеток, кои се јавуваат во текот на првата недела од животот: бебињата често имаат симптоми во рок од 24 часа по раѓањето
-инфекции со доцен почеток, кои се развиваат со недели, па дури и месеци по раѓањето: овој тип на БХСБ болест не е добро сфатен.

Стрептокок во вагината – симптоми

Новороденчињата и доенчињата со БХСБ инфекција може да ги покажат овие знаци и симптоми:

-треска
-проблеми со хранењето
-проблеми со дишењето
-раздразливост или немир
-неактивност или летаргија
-тешкотии во одржувањето на нормалната телесна температура.

Бебињата со БХСБ инфекција може да развијат сериозни компликации, како што се:

-пневмонија
-сепса
-менингитис – почест кај БХСБ со доцен почеток и, во некои случаи, може да доведе до губење на слухот, губење на видот, тешкотии во учењето, напади, па дури и смрт.

Стрептокок во родилна сала – дијагноза и третман

Бремените жени рутински се тестираат за БХСБ доцна во бременоста, обично помеѓу 35. и 37. недела. Тестот е едноставен, евтин и безболен, вклучува употреба на голем памук за земање примероци од вагината и ректумот (БХСБ размаска). Овие примероци се тестираат во лабораторија за да се провери дали има БХСБ.

БХСБ брис – резултати

Кога станува збор за тестот БХСБ, односно БХСБ вагиналниот тест, резултатите обично се достапни за 1-3 дена.

Ако тестот открие БХСБ, се вели дека жената е „БХСБ-позитивна“. Тоа само значи дека таа ги има бактериите во нејзиното тело – не дека таа или нејзиното бебе ќе се разболат и ќе развијат инфекција.

БХСБ инфекцијата кај бебињата се дијагностицира со тестирање на примерок од крв или спинална течност. Не треба да се тестираат сите бебиња родени од мајки позитивни на БХСБ. Повеќето здрави бебиња едноставно се набљудуваат за знаци на инфекција.

Бета хемолитичен стрептокок од групата Б – третман

Стрептокок од групата Б се третира со интравенски (IV) антибиотици за време на породувањето за да се неутрализираат бактериите. Обично се користи пеницилин, но може да се користат и други лекови доколку жената е алергична на него.

Најдобри резултати се даваат со администрација на антибиотици најмалку четири часа пред породувањето. Овој едноставен чекор помага да се спречи ширењето на БХСБ на вашето бебе. Лекарите, исто така, може да ѝ дадат антибиотици на бремената жена за време на породувањето ако:

-породувањето започнува пред ГБС тестирањето
-ако не била тестирана за БХСБ и нејзиниот воденик пукнал 18 или повеќе часа пред породувањето
-ако таа не е тестирана за БХСБ и има треска за време на породувањето
-ако имала БХСБ инфекција на мочниот меур за време на бременоста
-ако претходно имала дете со БХСБ болест.

Давањето антибиотици за време на породувањето помага да се спречи ран почеток на БХСБ.

Бебињата што добиваат БХСБ инфекција се третираат со антибиотици. Антибиотици почнуваат да се даваат што е можно поскоро за да се спречат проблеми. На овие бебиња може да им требаат и други третмани, како што се помош при дишењето и интравенско вбризгување течности.

Автор: Хрвоје Пиноза

Извор912

X