Поради уште еден опасен предизвик за децата кој се шири на социјалните мрежи, педагогот Снежана Голиќ состави листа со работи кои родителите и наставниците треба да им ги кажат на децата:

– Струјата на возовите уби многу деца што си играле таму.

– Многу момчиња скокнале од мостот во желба да се докажат – и станале инвалиди.

– Не смее да се седи во вклучен автомобил во затворена гаража.

– Не стој блиску до пламенот, ветерот може да го разнесе кон тебе.

– Не оставајте ја пеглата до отворен прозорец по пеглањето, ветерот може да ја заниша завесата и да ја запали.

– Не оди сам/а по темна улица, дури и ако патот е пократок за половина.

– Пред да излезете од станот, проверете ги пеглата и шпоретот, дури и ако не сте ги користеле.

– Кој прв ќе излезе од станот наутро, нека ги заклучи оние што спијат.

– Кога патувате, чувајте ги парите на 3 места.

– Научете го бројот на итните служби и полицијата во земјата во која патувате.

– Објаснете му на детето дека има луѓе што заработуваат многу пари со тоа што ни го срамат полот (голи пејачки, проститутки и други циркусанти).

– Научете ги никогаш да не влегуваат во туѓ стан без ваше знаење и дека никогаш нема да испратите некој да ги земе, освен луѓето од доверба што сте ги ставиле на список.

– Да не кажуваат каде живеат и да не носат никого во својот стан.

– Да внимаваат што потпишуваат и секогаш да ги читаат ситните букви.

– Дека дрога прво ќе им даде некој близок бесплатно и ќе им каже дека нема да им наштети.

– Ако некој им се закани дека ќе им го убие семејството, веднаш да кажат на родителите бидејќи има решение.

– Услугите ретко се бесплатни, прашање е само како ќе ги платат. Да внимаваат да не ги зароби „услуга“.

Напомена: Воопшто не се сеќавам дека ме предупредиле за такви опасности во текот на моето образование, а на училиште учев физика и хемија до степен на одвратност. Затоа сме лоши на тестовите на ПИСА. И ние можеме да ги викаме родителите до утре, а сепак нивниот презафатен ден ќе трае само 24 часа и никогаш нема да ги знаат сите училишни предмети и сите опасности и сите дроги и сите предизвици и сите јутјубери.

Има ли некој друг одговорен за децата во државава?

Што е со медиумите, што е со безбројните институти на оваа и онаа заштита? Потребата за внимание и докажување била и ќе биде двигател на многу катастрофи, а со интернетот се помножила за милион.

Ајде да се едуцираме. Колеги што работите во училиште, ве молиме препишете го списокот и имајте бонус-теми за следните 100 одделенски часа, а најгорди ќе бидете кога вашите ученици ќе се пофалат: „Го научив тоа кога бев дете, мојот класна/класен ми го кажа“.

Автор: Снежана Голиќ – педагог

Извор912

X