Еден мит ​​е дека на жените им е полесно во втората бременост, а породувањето оди побрзо и полесно, но експертите одговараат дали има вистина во ова и зошто се создаваат приказни без основа. Реалноста е во прилог на тезата дека секое породување е различно, како што е различно секое бебе. Нема гаранција. Затоа, искуството од второто породување може да биде сосема различно од првото, а моделот на мајчинство што го следите ќе мора да се приспособи на различни предизвици. Сепак, најчестите митови за бременоста и породувањето во многу случаи се засноваат на лични искуства и немаат основа во реалните ситуации што ги доживуваат жените низ светот.

Во втората бременост породувањето доаѓа порано

Не е секогаш така. Бременоста обично трае од 39 до 40 недели. Сепак, врз основа на анегдотски докази, повеќето бремени жени изјавуваат дека нивното второ бебе е родено порано од предвидениот датум и порано отколку првото бебе. Ова е поддржано од студија од 2001 година која го истражувала времетраењето на бременоста кај 1.514 здрави трудници.

Научниците откриле дека мајките што родиле првпат имале подолга бременост, додека второротките се породувале два дена порано. Исто така, една студија објавена во „The European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology“ посочува дека втората бременост е пократка и поблиску до терминот од 40 недели, за разлика од првата бременост. Кај 20 проценти од учесниците во студијата со растојание во бременоста помала од 12 месеци следната бременост била еден ден пократка.

Сепак, една неодамнешна студија од 2022 година за времетраењето на бременоста кај мајките кои првпат, вторпат и третпат се породиле, покажала дека второто бебе пристигнува приближно во исто време со првото, на 39 недели и пет дена. Оваа анкета ги анализирала искуствата на 2.437 мајки кои се породиле по втор пат, а околу 56,2 отсто се породиле на или пред датумот одреден за породување. Значи, достапните статистички податоци покажуваат дека нема строги правила, а второто бебе може да пристигне порано или точно навреме. Секоја бременост е различна.

Породувањето е побрзо

Да, вашето второ породување обично трае половина од времето за првото породување. Може да очекувате дека породувањето ќе трае во просек од 12 до 18 часа за првата бременост, додека втората во просек од 6 до 8 часа. Ова делумно е така затоа што за првото бебе може да бидат потребни 8 до 12 часа за да се прошири грлото на матката и да помине главата на бебето, но за вториот пат потребни се околу пет часа. Исто така, туркањето на бебето е побрзо. Веројатно нема да треба да туркате еден до два часа како првиот пат, главно затоа што карличните ткива веќе еднаш се истегнати и не се толку напнати како на почетокот. Покрај тоа, веќе знаете што да очекувате.

Компликациите од првата бременост се можни и во втората

Ако вашата прва бременост вклучувала компликации, како што се предвремено породување, прееклампсија или гестациски дијабетес, соработката со вашиот лекар е од суштинско значење бидејќи може да имате зголемен ризик да доживеете слични компликации со вашето второ бебе. Имено, истражувањата посочуваат дека кај трудниците што развиле прееклампсија во текот на првата бременост, ризикот од нејзино развивање во втората бременост се зголемил на 14,7 проценти. Од друга страна, жените што ја немале оваа дијагноза имаат значително помал ризик да ја развијат во текот на втората бременост – само 1,1 отсто. Ако вашето прво бебе е родено предвреме, помеѓу 22. и 30. недела, барем 20 пати е поголема веројатноста да имате предвремено породување и со вашето второ бебе.

Не треба да се чека за втората бременост

Ако штотуку го родивте вашето прво дете, експертите препорачуваат да почекате 18 месеци пред повторно да забремените. Ова го штити идното бебе од потенцијални здравствени проблеми, како што се предвремено породување, мала големина за гестациската возраст и мала тежина при раѓање. Што се однесува до вас како мајка, подолгото растојание меѓу раѓањето на децата, исто така, му дава доволно време на вашето тело да закрепне од првата бременост и да ги надополни изгубените резерви на хранливи материи, фолна киселина и железо.

Полесно е со второто дете

Со првата бременост веројатно имавте доволно време да се подготвите за новиот член на семејството. Веројатно вториот пат нема да биде исто бидејќи истовремено ќе треба да се грижите и за првото дете. Кога ќе пристигне бебето, подгответе се за мешавина од емоции. Можеби имате чувство дека пропуштате моменти со вашето прво дете додека се грижите за новороденчето. Ова е нормално затоа што сега имате две деца со различни потреби.

Како да се подготвите за второто бебе

Подготовката за второ дете не вклучува само облека и предмети, туку и емотивна подготовка на постарото дете за доаѓањето на братчето или сестричката. Запомнете дека на постарото дете сè уште му требате. Тешко е да ги балансирате сите потреби кога имате мало бебе кое е целосно зависно од вас, но обидете се да најдете време за себе во целиот тој процес. Побарајте помош од семејството и пријателите кога ви е потребна, особено кога треба да се одморите и да ги наполните батериите. Доаѓањето на новиот член може да биде стресно и предизвикувачко, затоа немојте да бидете премногу строги кон себе. Запомнете дека сè ќе си дојде на свое место со текот на времето.

Автор: Жељка Крмпотиќ

Извор912

X