Моментите во кои мајката го дои своето бебе се полни со љубов, нежност и посебна, нераскинлива врска. Сепак, не е невообичаено мајката да доживее моменти на болка, а тоа најчесто се очекува кога бебето ќе ги добие првите заби и грицка сè околу себе, вклучувајќи ја и брадавицата на мајката.

Многу мајки се изненадени од оваа ситуација и се прашуваат зошто нивното бебе одеднаш го прави ова. Не е невообичаено мајките да кажат дека се откажуваат од доењето затоа што нивното бебе гризе, што не би требало да се случи. Но, како да се ослободите од оваа болка

Постојат неколку вообичаени причини зошто бебињата гризат, а тие можат да бидат:

-Чувствителност на забите и непцата.
-Тие се расеани додека дојат.
-Се обидуваат да привлечат внимание.
-Се чувствуваат лошо поради настинка или инфекција на увото.

-Ги фрустрира брзиот проток на млеко или бавниот проток на млеко.

Понекогаш бебињата гризат од неколку причини одеднаш, на пример, ако им никнуваат заби и имаат настинка. Некогаш ќе можете да ја откриете причината, а понекогаш само ќе имате претчувство.

Во секој случај, која и да е причината, постои начин да се справите со тоа и што е најважно, да го спречите бебето да продолжи да гризе:

Избегнувајте драматична реакција

Иако викањето или врескањето може да биде првиот инстинкт кога бебето ќе ве касне, тоа воопшто не е корисно во оваа ситуација. Вашето бебе може да се вознемири и да ве каса уште повеќе поради тоа. Смеењето, исто така, не е корисно бидејќи вашето бебе може да ужива во реакцијата и да се обиде повторно да ја испровоцира. Во секој случај, обидете се воопшто да не реагирате, мирно да му кажете на бебето дека тоа не е во ред.

Нежно отстранете го бебето од градите

Штом бебето ве касне, нежно отстранете го од градите за да разбере дека не може да продолжи да цица доколку каса. Сепак, не тргајте го вашето бебе грубо од градите бидејќи тоа може да предизвика оштетување на брадавиците. Наместо тоа, ставете го малиот прст или показалецот во аголот на устата на бебето, што ќе овозможи да се одвои од градите.

Понудете алтернатива

Ако се чини дека никнувањето на забите е причината поради која вашето бебе ве гризе, понудете му играчка за џвакање за да му ги смирите непцата.

Извор912

X